Jihomoravští kriminalisté od čtvrtka vyšetřují loupežné přepadení brněnské pobočky České spořitelny vProvazníkově ulici. Podle prvních informací se lupiči podařilo sebrat přes půldruhého milionu korun. Policie později přišla stím, že peněz bylo mnohem méně. Přesnou částku ale tají stejně, jako spořitelna.

„Lupič vešel do pobočky krátce po otevření. Všechny, kdo se ve chvíli přepadení vbance nacházel, donutil pod pohrůžkou použití střelné zbraně lehnou na podlahu. Pak si vzal peníze a utekl,“ popsal přepadení jihomoravský policejní mluvčí Pavel Šváb.

Komplic čekal v autě

Ozbrojený pachatel pak zmísta činu uprchl směrem ke křižovatce ulic Jugoslávská a Provazníkova. Tam na něj čekal komplic vbílé Škodě Felicia. Auto mělo podle svědků zakryté registrační značky a skvílením pneumatik odjelo směrem knáměstí SNP vbrněnských Černých Polích.

Kolik si bandita zbanky odnesl zůstává záhadou. „Nesmíme takové informace sdělovat. Mohu jen říct, že žádný znašich zaměstnanců neporušil interní předpisy,“ zdůraznila mluvčí České spořitelny Helena Matuzsná. Policisté budou mít zřejmě ztíženou práci i tím, že vpobočce nebyly bezpečnostní kamery. „K tomu se nebudu vyjadřovat. Jak máme pobočky zabezpečené je bezpečnostní tajemství,“ dodala Matuzsná.

Až do odpoledne vyslýchali kriminalisté bankovní úředníky. Podařilo se jim tak sestavit portrét muže, který spořitelnu přepadl.

„Pachatel má zhruba pětačtyřicet let, je asi 185 centimetrů vysoký a má střední postavu. Vdobě přepadení měl na hlavě světlou paruku učesanou na patku a hnědé letecké brýle,“ přiblížil lupiče jeden ztýmu kriminalistů, který na případu pracuje. Muž podle něj mluvil česky scizím přízvukem.

Lidé si lupiče sčerným kufříkem mohli všimnout ve chvíli, kdy utíkal zpobočky za svým komplicem. „Auto podle všeho parkovalo vJugoslávské ulici a mělo překryté značky. Je dost dobře možné, že je někdo zakrýval až na místě,“ poznamenal policejní mluvčí. Lidé proto mohou volat na linku 158. Svědků může být podle policie řada. Pobočka totiž stojí nedaleko frekventované zastávky trolejbusů a autobusů 26 a 66.

Kriminalisté také pátrají po dvou ozbrojených lupičích, kteří přepadli ve středu ráno kasino vbrněnské Lesné. Pachatelé se maskovali kuklami a sebrali přes padesát tisíc korun. Podle policie však spolu oba případy vzájemně nesouvisejí. Chybí jim totiž modus operandi – stejný rukopis.

Loupil. Na hlavě měl klobouček

Úspěch si naopak mohou připsat brněnští detektivové, kteří dopadli třiačtyřicetiletého muže, který minulý čtvrtek přepadl pobočku Komerční banky na Pálavském náměstí vbrněnských Vinohradech. Muž v kloboučku tehdy přistoupil k přepážce a před pracovnici položil obálku a lístek, na kterém bylo napsáno varování, že v obálce je bomba a další instrukce.

„Žena z obavy o svůj život muži sice vydala finanční obnos, ale zřejmě zachovala chladnou hlavu, protože nezapomněla k bankovkám přidat barvící kapsli. Těsně před odchodem muže z banky se zaměstnancům podařilo stisknout signál nouze,“ popsala přepadení brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Kriminalisté se pustili do intenzivního pátrání po pachateli a šetření případu. Vyslechli svědky a na základě všech získaných informací muže podezřelého z přepadení vypátrali.

„V pondělí zahájil policejní komisař trestní stíhání podezřelého pro trestný čin loupež. Muž je stíhán na svobodě a za jeho jednání mu hrozí až desetiletý pobyt za mřížemi,“ doplnila Procházková.