Záhada, proč dvojice mladíků v sobotu nad ránem před diskotékou Key West v Tišnově na Brněnsku ukopala k smrti sedmadvacetiletého Martina Gažiho, začíná dostávat ostřejší obrysy. Podle očitých svědků tragédie a blízkých známých oběti se trojice rozhodně nepoprala kvůli dívce. Za útokem zřejmě stojí peníze nebo vyřizování účtů.

„Martin vyšel z diskotéky ven s Jirkou Zapletalem. Přestože se k sobě v baru chovali přátelsky, venku se začali mezi sebou šťouchat. Zapletal začal. Nejprve dal Gažimu facku, poté ho uhodil pěstí,“ popisuje rvačku jeden z očitých svědků, kterého vypátral Brněnský Deník Rovnost. Své zážitky líčil jen za předpokladu, že se jeho jméno neobjeví v novinách.

 

Prokopnutá lebka

Zobyčejné chlapské pranice, jejíž počátek byl ve vyřizování nesplacených účtů, se ale za pár chvil stala tragédie. Zdiskotéky vyšel podle svědků pětadvacetiletý Luboš Blažek. Vtu chvíli ležel Gaži na Zapletalovi a snažil se mu podat ruku na znamení, že už je všechno vpohodě. Mýlil se.

„Blažek ho ze Zapletala strhl a začal ho kopat do hlavy. Byly to velké rány a Martin nemohl nic dělat,“ prozradila další svědkyně, která rvačku viděla na vlastní oči. Ani ona nechtěla zveřejnit své jméno vmédiích. Blažkova surovost byla podle ní tak obrovská, že jí šel při vyprávění mráz po zádech. „Když Gaži ležel nehybně na chodníku, kdosi zakřičel, ať někdo zavolá sanitku. Blažek se nad tělem narovnal a zakřičel: Záchranku volat nebudu, ať si tady klidně chcípne,“ vzpomínala svědkyně na sobotní ráno.

Lékaři, kteří na místo neštěstí přijeli, se snažili těžce zraněného muže zachránit. Jejich snaha ale byla marná. Gaži měl vpodstatě rozdrcenou hlavu. Údery botou do hlavy mu prorazily lebeční kost a nastalo krvácení do mozku. Muž zemřel na následky četných poranění hlavy a mozku za několik hodin od neštěstí.

Do vazby jen jeden

Okresní soud pro Brno-venkov včera rozhodoval o vazbě obou mladíků. Nakonec do ní poslal jen jednoho. Jiřího Zapletala. „Druhý muž se kčinu doznal a slíbil soudkyni, že se nebude vyhýbat trestnímu stíhání, a bude proto stíhaný na svobodě,“ uvedl mluvčí policie Brno-venkov Aleš Mergental. Mladíkům hrozí za těžké ublížení na zdraví s následkem smrti až osm let vězení.