Spěchej pomalu, tak zní lidové moudro. Právě spěch se nevyplatil jedenačtyřicetiletému muži zJablonce, který chtěl na poslední chvíli chytit osobní vlak, stojící na nádraží v Blansku. Cestu kvlaku si však zkrátil přes koleje, což se mu málem stalo osudným. Právě tudy totiž projížděl rychlovlak Pendolino.

„Muž přebíhal ve čtvrtek krátce po půl jedenácté dopoledne přes koleje, aby stihnul nastoupit do osobního vlaku. Zachytila ho projíždějící rychlíková souprava Pendolina, jedoucí z Prahy do Brna,“ řekl blanenský policejní mluvčí Miroslav Kovařík.

Pendolino muže odhodilo a ten zůstal ležet na nástupišti. Lidé zosobního vlaku, na který tolik pospíchal, mu rychle přivolali pomoc. Na místě zasahovali hasiči i zdravotníci. Muže se středně těžkými zraněními nohou převezli záchranáři do Úrazové nemocnice v Brně.

Blanenský výpravčí a svědek události Ondřej Nespěšný řekl Deníku, že se jedná na blanenském hlavním nádraží o první nehodu takového druhu. „Lidé takto přebíhají hlavně na vlakové zastávce v centru Blanska, kde vede přes koleje chodník i silniční přejezd,“ poukázal Nespěšný na neukázněné cestující.

Lidé na hlavním nádraží používají nejčastěji služební přechod přes koleje, na který je ale lidem vstup zakázán. Naopak veřejný podchod, který je na nádraží teprve několik let, lidé využívají málo. „Nemáme snad žádnou pravomoc, jak neukázněné lidi z kolejí vykázat. Můžeme je akorát slovně napomenout,“ objasnil výpravčí.

František Urban z Drážní inspekce Deníku.cz potvrdil, že nehoda se stala bez cizího zavinění. „Muž si svá zranění způsobil vlastní nedbalostí, když přelézal hranu nástupiště. Strojvedoucí Pendolina ho neviděl, pouze uvedl, že cítil blíže nespecifikovaný náraz,“ řekl Urban. Na závěr vyšetřování je ještě brzy. „Událost nyní šetříme, nemohu zatím podat podrobnější informace,“ dodal Urban.

Muž se ještě ve čtvrtek podrobil náročné operaci. „Pacient měl středně těžká otevřená poranění jedné dolní končetiny, která vyžadovala operaci,“ sdělil ředitel Úrazové nemocnice vBrně Petr Svoboda. Spěchající cestující přiznal, že si před cestou dal pár piv. „Pak jsem utíkal na vlak a nevšiml jsem si toho rychlíku,“ řekl muž, který se včera podruhé narodil.

Ze statistik Českých drah vyplývá, že je většina střetů člověka svlakem smrtelná. „Od začátku roku zahynulo vkolejištích na jihu Moravy patnáct lidí,“ vypočítala mluvčí Českých drah Markéta Krausová.