Krátce před středečním polednem dostali hasiči zprávu, že z komínského potoka teče do řeky Svratky neznámá látka. Její likvidace zabrala hasičům téměř tři hodiny. Záhadou zatím zůstává, odkud se do vodního toku dostala.

„Do potoka v městské části Brno-Komíně vytekla neznámá látka ropného původu. Hasiči na hladině potoka postavili nornou stěnu a zasypaly vodní plochu sorbentem,“ řekl Deníku.cz mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid. Několik litrů kapaliny se dostalo i do Svratky. Na místě byli nejen hasiči, ale i pracovníci životního prostředí a odborníci z Povodí Moravy.

Mastné skvrny hasiči zasypávali také desítkami kilogramů speciálního sorbentu, který saje znečistění na vodní hladině. Kontaminovaný sorbent hasiči z hladiny pomocí člunu sbírali k ekologické likvidaci. Zdroj úniku ropných látek hasiči našli na stavbě hřiště v Absolonově ulici. Ze stavby do kanalizace a do potoka uniklo menší množství oleje nebo nafty. Po viníkovi havárie, která podle předběžného závěru odborníků díky rychlému zásahu hasičů nezpůsobila závažné škody na životním prostředí, pátrají policisté.

Skvrny na hladině hledali i strážníci. Těm volali vyděšení lidé, kteří tvrdili, že na hladině toku poblíž brněnské Jundrovské a Hlavní ulice vidí dlouhou skvrnu, typickou pro uniklé ropné látky.

„Asi desítka strážníků se vydala pátrat po místu, kde k úniku látky do vody došlo. Akci komplikovala skutečnost, že část komínského toku je vedena potrubím v podzemí. Přesto se zhruba dvou hodinách intenzivního pátrání podařilo hlídkám městské policie najít v Absolonově ulici místo, kde s velkou pravděpodobností k úniku látky došlo,“ uvedl mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.