Jaroslav Hašek z Jihlavska koupil před pár lety hospodářský statek v Salavicích nedaleko Třeště. Před dvěma roky měl podnikatelský plán. Chtěl chovat bažanty, které by pak prodával do restaurací. Místo vykrmených ptáků našli veterináři a policisté na jeho farmě stovky pochcípaných bažantů, mezi kterými běhaly podvyživení ptáci s typickým medovým peřím.

Muž, který bažanty, perličky a koroptve utýral hladem, stanul ve středu před senátem brněnského krajského soudu. Ten rozhodoval o jeho odvolání proti rozsudku, který mu vyměřil deset měsíců vězení s dvouletým podmíněným odkladem. Soud Haškovi nevyhověl. Trest za týrání zvířat zvlášť necitlivým způsobem mu potvrdil.

„Předchozí verdikt vychází z výpovědí svědků, kteří popsali žalostný stav Haškovy bažantnice. Mezi mrtvolami bažantů v různém stádiu rozkladu běhali živí a pojídali se navzájem,“ přiblížil hospodáře předseda brněnského krajského soudu Zdeněk Lukovský. Trest, který Haškovi vyměřil Okresní soud v Jihlavě, se mu zdá přiměřený. „Je to výchovný trest. Hašek navíc nesmí pět let chovat jakékoliv zvířata, protože na tu dobu má soudem stanovený zákaz činnosti,“ dodal Lukovský.

Chovatel se k případu nevyjádřil. Na chodbě před soudní síní dokonce tvrdil, že není Hašek a že čeká na kamaráda. „Nehodlám kauzu komentovat. Napište si co chcete,“ odbyl Hašek novináře. V soudní síni se hájil tím, že zvířata má rád a bažanty rozhodně netýral. „Staral jsem se o ně, jak nejlépe jsem dovedl. Krmil jsem je pravidelně a nikdy mi žádná veterinární kontrola neřekla, že je něco špatně,“ zdůraznil majitel bažantnice.

Opačný názor ale na chovatele mají lidé ze Salavic. „Bažanti mu uhynuli, zbytek musel utratit. Teď má na statku dva psi, kteří také trpí hlady. Někdy mu utečou a běhají po vsi. Ohrožují lidi a jsou vyzáblí,“ řekl předseda osadního výboru Salavic Martin Pňaček. Na statek k Haškovi se teď nikdo nedostane a majitel se na něm objeví jednou za týden. „Nestaral se ani o ty bažanty. Vysypal tam valník obilí, který žrali psi a ptáci zdechli hlady,“ dodal Pňaček.

Verdikt brněnského krajského soudu je konečný. Hašek může podat jen dovolání, kterým by se zabýval Nejvyšší soud. Trest ale platí do té doby, pokud o něm vyšší instance nerozhodne jinak.