Zemřeli tři lidé. Teď se o zchátralý dům s vyhořelými místnostmi soudí brněnský magistrát.

„Soudní spor trvá už tři roky. Majetkoprávní kauza se týká toho, komu objekt vlastně patří. Máme o něj zájem. Pokud by soud rozhodl, že budova patří městu, opravíme ji. Zatím musíme čekat na verdikt,“ řekl mluvčí brněnského magistrátu Pavel Žára.

Od požáru, při němž zemřeli brněnští hasiči David Kožuský a Jaroslav Gargula, v úterý 8. ledna uplyne šest let.

Volal krupiér
„Požár vypukl po osmé hodině večer a situace se dramaticky měnila snad každou vteřinu. Na linku sto padesát tehdy volal krupiér. Do telefonu říkal, že zpod stropu vystupují obláčky kouře. Ani ještě nestačil zavěsit a už začal křičet, že vyšlehly plameny,“ vzpomíná na zásah hasič Roman Stejskal.

Hasiči přijeli na místo pár minut před půl devátou. Na budově zvenku visel barman. Od něj se hasiči dozvěděli, že je uvnitř ještě krupiér a nejméně jeden zaměstnanec kasina. Do zakouřené budovy se vydali Kožuský a Gargula.

„Přes malou viditelnost v hodně zakouřeném prostoru se oběma hasičům krupiéra podařilo najít. Ve chvíli, kdy Kožuský vysílačkou požádal další hasiče o vodicí lano a pomoc při vyproštění krupiéra, nastal uvnitř výbuch,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Kožuský uhořel, Gargula ztratil orientaci a místo ke vchodu do herny se dostal k zadnímu schodišti. Tam se zaklínil mezi nastavěnými deskami herních stolů a udusil se. Stejně jako krupiér.

Vyšetřovatelé zjistili, že dvoukřídlé dveře z kasina na galerii, které měly sloužit jako úniková cesta, byly zabedněné deskami. Prostor další únikové cesty na schodišti byl zastavěný deskami herních stolů. Hasiči předali záležitost policii a státnímu zastupitelství. Viníka se najít nepodařilo.

Zapálí svíčky
Tehdejší ministr vnitra Stanislav Gross vyznamenal oba statečné hasiče in memoriam medailí Za statečnost.

Na zemřelé hasiče si vzpomenou kolegové i dnes v osm hodin večer. Ke zchátralé budově položí květiny a zapálí tam svíčky.