Limonádový Joe tvrdil, že kdo chce přesnou mušku míti, musí kolaloku píti. Mířit pod vlivem alkoholu totiž nemusí být nebezpečné jen pro lovenou zvěř. Opilý myslivec může klidně trefit i náhodného návštěvníka lesa. Se dvěma nimrody, kteří nešli na lov s čistou hlavou měli o víkendu co do činění policisté na Brněnsku.

„Letos už je to třetí případ, kdy jsme při namátkových kontrolách nachytali myslivce, kteří měli alkohol v krvi,“ řekl mluvčí policie Brno-venkov Aleš Mergental. Podle něj je nárůst počtu myslivců, kteří při leči pili, oproti jiným letům výrazně vyšší. „Je to v podstatě výjimečná situace. Loni a předloni totiž policisté nenačapali jediného člověka, který by při honu pil,“ zdůraznil Mergental.

Policejní leče

První přestupek zjistili policisté na polích u obce Tvarožná na Brněnsku. Krátce po deváté dopoledne se rozhodli zkontrolovat skupinu myslivců, kteří zrovna měli po první leči. Zatímco všem ostatním se na přístroji zjišťujícím přítomnost alkoholu v dechu ukázaly nuly, devětatřicetiletý Brňan měl problém. Přístroj mu ukázal 0,27 promile alkoholu.

„Myslivec musel odevzdat zbraň a zbrojní průkaz. V pondělí je předvolaný na policejní stanici, kde se jeho přestupek bude ještě řešit,“ uvedl vedoucí policejního inspektorátu pro zbraně a střelivo v okrese Brno-venkov Igor Šoukal. Ještě větší hladinu alkoholu odhalil přístroj u třiačtyřice­tiletého muže z Kobylnice. S flintou na rameni obcházel pole v okolí obce Sokolnice na Brněnsku. V nohách měl už minimálně šest kilometrů, ale nadýchal 0,37 promile alkoholu. Policistům tvrdil, že se jedná o zbytkový alkohol. Prý den před honem bujaře oslavoval.

Muži zákona ale na výmluvu neslyšeli. „Také druhý provinilec musel odevzdat zbraň a zbrojní průkaz a čeká ho až tisícikorunová pokuta,“ řekl Mergental. Se zbytkovým alkoholem prý neměla naměřená hodnota nic společného. „Byla příliš velká vzhledem k tomu, že už bylo kolem jedenácté hodiny a myslivci měli za sebou několikakilometrový pochod,“ upozornil Margental.

Policisté nekontrolovali myslivce poprvé. V letošní podzimní sezoně muselo do přístrojů dýchat bezmála sto padesát nimrodů, kteří se vypravili na lov. O namátkových kontrolách myslivecké spolky nevědí. Mohou ji ale vytušit, protože musí policii termín honu dopředu oznámit. Úplně prvním opilým myslivcem, který uvízl v policejní kontrolní síti, byl padesátiletý muž Pelhřimovska. Ten se po první leči na honu mezi Židlochovicemi a Blučinou na Brněnsku posilnil kořalkou na konci listopadu. Muž tehdy nadýchal 0,32 promile alkoholu. Mírná opilost mohla při střelbě zpomalit reflexy, takže musel policistům odevzdat zbraň a lov pro něj skončil.

Opilí i do auta

Lovci, kteří porušují zákaz pití alkoholu, jež je pro držitele zbrojních průkazů stejně přísný jako pro řidiče aut, dělají slušným myslivců špatnou reputaci. Myslivec Vojtěch Grézl dokonce tvrdí, že opilí nimrodi kazí pověst všem ostatním. „Nejenže pijí během honu, ale pak ještě většinou sednou do auta a jedou domů. Samozřejmě nás netěší, když nás před honem kontroluje policie, protože to poznamená atmosféru, ale jinak to asi nejde,“ posteskl si myslivec.

O trestuhodnosti hovoří i Jiří Šilha z Českomoravské myslivecké jednoty. „Myslivec s jakýmkoliv množstvím alkoholu v krvi porušuje zákon a myslivecký řád. Také se mu snižuje pozornost. Na lov patří dodržování tradic a rozhodně ne alkohol,“ zdůraznil Šilha. Zároveň poznamenal, že opilých myslivců podle celkových statistik ubývá. „Málokdo si dovolí před honem pít. Jedná se většinou o výjimky,“ dodal Šilha.