Kdyby nebyl Kamil Šenk strážník, zřejmě by se rvačka v jednom z blanenských lokálů vyřešila úplně jinak. Jenže Šenk měl na sobě při pranici uniformu. Jedenadvacetiletý Petr Zahálka se s ním loni v lednu porval, natrhl mu stejnokroj a způsobil zranění, s kterým byl Šenk tři týdny v pracovní neschopnosti. Brněnský krajský soud mu ve středu potvrdil trest a poslal ho na osmnáct měsíců do vězení.

„Zahálka spáchal dva trestné činy. A to útok na veřejného činitele a výtržnictví. Přestože se proti verdiktu blanenského okresního soudu odvolal, jeho odvolání jsme zamítli,“ řekla předsedkyně senátu brněnského krajského soudu Hana Kleinová. Rozhodnutí Okresního soudu v Blansku ovšem podrobila kritice. „Měnit jeho verdikt o vině nemá důvod, ale rozhodně by si obžalovaný zasloužil přísnější trest. Ten byl nepřiměřeně mírný, protože mu hrozilo až pět let vězení. Státní zástupce se ale proti rozhodnutí neodvolal, takže výši trestu odvolací soud měnit nemůže,“ konstatovala Kleinová.

Incident začal kvůli mladé dívce, která se loni v lednu v baru v blanenské Nádražní ulici nepohodla s obsluhou. Po drobné strkanici s výčepním Radkem Žákem si na pomoc zavolala strážníky. Ti přišli do lokálu a snažili se konflikt uklidnit. Najednou se Žák napřáhl a chtěl dívku uhodit. Strážník Šenk mu ruku chytil, ale Žák se druhou rukou snažil bránit. Na pomoc mu přispěchal Zahálka. Chytil strážníka a chtěl ho povalit na zem. Při přetahování mu roztrhl uniformu. Druhý strážník, který situaci sledoval a čekal jak se vyvine, se pak do rvačky vložil a útočníky zpacifikoval.

Zahálka od začátku vyšetřování tvrdil, že nic neudělal. „Chtěl jsem Žáka bránit. Nikoho jsem nenapadl,“ bránil se obžalovaný muž, který má s trestním zákonem mnoho zkušeností. Soud jej několikrát potrestal za drobné krádeže. Jeho poslední byla krádež kola, jež stálo před hospodou U Dělníka. Vzal ho ze stojanu, odjel s ním, a když se ho nabažil, odstavil ho u blanenského kina.

Právě poslední krádež Zahálkovi přitížila. Soud proto poslal mladíka do vězení, kde stráví příští rok a půl. Navíc musí zaplatit zraněnému strážníkovi bolestné a nahradit škodu na roztržené uniformě. Ta činí rovných třicet korun.