Co hlavní líčení, to nečekaný zvrat. Tak vypadá proces s bývalým agentem komunistické StB Pavlem Minaříkem. Toho viní žaloba z připravovaného pojistného podvodu za více než čtyřicet milionů korun. Před dvanácti lety mu totiž na Ukrajině shořel náklad skleněných vláken.

Brněnský krajský soud, který se kauzou zabývá navíc zjistil, že ve spise chybí klíčový důkaz, který by údajnou fingovanou nehodu potvrdil nebo vyvrátil. Dokumenty, které sepsala ukrajinská milice. Navíc se části spisu poztráceli i detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu.

„O vydání spisu jednalo ministerstvo spravedlnosti téměř tři roky. Můj kolega z Ukrajiny Juraj Illič, který tam pracuje v advokacii, před nedávnem zjistil, že ukrajinská milice spis dávno skartovala. Prý o jejich vyšetřování nikdo neprojevil zájem,“ řekl Minaříkův obhájce Milan Staněk.

Další nesrovnalostí, kterou se brněnský krajský soud v kauze zabývá je fakt, že část vyšetřovacího spisu se ztratila i elitním detektivům z Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Ti se případem zabývali už před dvanácti lety, kdy na Ukrajině shořel náklad skleněných vláken a který Minařík pojistil na desítky milionů korun.

„Na Ukrajinu jsem jel zhruba měsíc po nehodě. Spis mi ukázala ukrajinská milice. Všechno bylo napsané rukou,“ vzpomínal na dobu před dvanácti lety bývalý kriminalista Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Karel Navrátil. Podle něj zůstal originál spisu na Ukrajině. „Do Česka jsem přivezl kopie, které si vzala moje nadřízená. Co s tím dělala, nevím,“ dodal Navrátil.

Nehoda či podvod?

Minařík tvrdí, že mu před dvanácti lety shořelo na Ukrajině auto s optickým skleněným vláknem a za vzniklou škodu chce od pojišťovny Kooperativa vyplatit pojistné. Státní zástupce naopak říká, že Minařík chtěl pojišťovnu o desítky milionů připravit.

„Minařík vyvezl z Česka svým společníkům z ukrajinské firmy Petru optická skleněná vlákna, pojištěná na desítky milionů korun,“ řekl státní zástupce Petr Lužný. Těsně za hranicemi, u ukrajinské obce Chust, nechala podle něj Minaříkova skupina, pod vedením bývalých agentů KGB, náklad shořet i s nákladní avií. Pak vše nastrojila tak, aby podvod vypadal jako autohavárie. Minaříkovi tak hrozí až dvanáct let vězení.

Utajená milenka

Verzi pojistného podvodu u soudu potvrdila i přísně utajovaná svědkyně, která vystupovala pod jménem Marie Procházková. Ta měla mnoho let s Minaříkem intimní vztah. A o připravovaném podvodu věděla. „Od roku 1995 jsem pracovala na tiskovém oddělení České pojišťovny. Už tehdy po mě Minařík chtěl, zda bych mu nedomluvila nějaké pojišťovací agenty, kteří by s ním na pojistném podvodu spolupracovali. Rázně jsem to odmítla,“ uvedla Procházková.

Na podzim 1995 přijeli za Minaříkem podle její výpovědi do Česka jeho dva velmi dobří známí. „Byli to agenti KGB. Petr Jakovlevič Menžeres a Sergej Anatolevič Taraněnko. O pojistném podvodu spolu mluvili jako o hotové věci a příprava jim trvala téměř čtvrt roku,“ zdůraznila Procházková, která o tom nikdy nikomu neřekla. A přestože o podvodu věděla minimálně od roku 1995, vypovídala teprve před dvěma lety. „Tehdy se o Minaříkově případu začalo hodně psát a já už jsem nesnesla mlčet,“ vysvětlila svědkyně.

Minařík se proti její výpovědi ohradil. „Zmíněná utajovaná svědkyně je Olga Novotná. Její lži nehodlám komentovat, protože bych se zbytečně ušpinil a spadl bych tam, kam nepatřím. Bránit se proti lži je totiž nadlidský úkol,“ bránil se Minařík. Jméno svědkyně, která do soudní síně vůbec nevstoupila, zveřejnil schválně. „Dostala určitě odměnu a teď se chce mi mstít,“ dodal Minařík.

Svědkyně, jejíž hlas přenášel do soudní síně reproduktor, se však Minaříka nezalekla. „Na své výpovědi trvám. Pavel umí pracovat se slovy. Pravdu jsem řekla po tak dlouhé době, protože jsem se bála. Stejně jako řidič, který na Ukrajinu náklad vezl. Tomu totiž vyhrožovali, že pokud řekne o fingované nehodě pravdu, zabíjí ho nebo jeho děti,“ uzavřela žena svou výpověď.

Proces bude pokračovat v dubnu výslechy dalších svědků a znalců. Soudní znalci by měli potvrdit nebo vyvrátit Minaříkovu verzi o nešťastné náhodě. Pokud by bývalého agenta soud osvobodil, může po Kooperativě chtít nejen pojistku, ale i úroky z prodlení. Celková částka se ke konci března vyšplhala ke sto milionům korun.