Lichtenštejnsko je miniaturní středoevropské knížectví. Se sousedním Švýcarskem má tato malá zemička hodně společného. Kromě jiného je tam spousta bank, které peníze svých vkladatelů přísně chrání. V jednom bankovním ústavu je možná i ztracených deset milionů, které zmizely z účtů Brněnských komunikací.
Za zpronevěru sedí na lavici obžalovaných u brněnského krajského soudu čtveřice mužů. Oldřich Žák, který je podle žaloby hlavou podvodu, Evžen Losa, Vladimír Fresl a Josef Dostál. Z účtu Brněnských komunikací podle žaloby vytáhli před více než osmi lety třicet milionů korun. Dvacet policie našla v domě matky jednoho z obžalovaných – bankovního úředníka Fresla. Zbylých deset se podělo bůhvíkam.

K milionům podvodem?

„Muži se podvodně zmocnili peněz Brněnských komunikací, které byly uložené na účtu společnosti Simet. Ten byl založen v rámci sdružení BKSI. Obžalovaní si pak vytvořili jakousi legendu, která měla zastřít fakt, že si vzali třicet milionů korun,“ vysvětlil státní zástupce Aleš Sosík. Brněnským komunikacím tehdy hrozilo, že nebudou mít peníze na zimní údržbu. Dalších šestatřicet milionů korun dlužily firmě Stavex za výstavbu komínské trolejbusové vozovny.
Každý ze čtveřice stíhaných mužů měl podle žalobce v kauze svou úlohu. Jakou, však nechtěl státní zástupce říct. „Podle trestního zákona hrozí čtveřici až dvanáctiletý trest,“ doplnil Sosík.
Podle výpovědí svědků část peněz, po nichž se v roce 1998 slehla zem, skončila na účtu firmy Simet v jedné z lichtenštejnských bank. „Potřebujeme tuto informaci prověřit. Zvažujeme proto, že se na Lichtenštejnsko obrátíme s prosbou o právní pomoc. Otázkou však je, zda nám lichtenštejnské úřady vyhoví,“ řekl předseda senátu brněnského krajského soudu Miroslav Novák. Informaci se podle spisu snažilo ověřit i státní zastupitelství, Lichtenštejnsko však na žádost vůbec nereagovalo.

K soudu na mol


Proces se táhne několik měsíců. Za průtahy mohou i obžalovaní. Konkrétně Josef Dostál přišel na minulé hlavní líčení, které se konalo koncem dubna, opilý. Do soudní síně ho musela doprovodit justiční stráž. Soudce však alkoholické opojení u obžalovaného nevydržel a „napařil“ mu pětitisícovou pokutu. „Zmařil jednání. Znalci, které jsem předvolal, se měli vyjadřovat k němu a on jim měl klást otázky. To ve stavu velké opilosti nemohl,“ řekl Novák. Upozornil, že za pohrdání soudem lze udělit až padesátitisícovou pokutu.
Dostál své jednání omlouval tím, že má z procesu špatné nervy. „Nezvládl jsem to. Napil jsem se, ale ne tak moc, abych nemohl u soudu sedět,“ kál se Dostál. Na jeho problémy s alkoholem včera upozornili i znalci ve svých posudcích. Z nich vyplývá, že je sice závislý na alkoholu, ale umí i abstinovat.
Hlavní líčení bude u brněnského krajského soudu pokračovat koncem července výslechy dalších svědků.