Kauza mě poškodila natolik, že když chce někdo koupit můj obraz, musím potvrdit jeho pravost. Taková slova pronesl v soudní síni brněnského krajského soudu malíř Kristián Kodet. Jeho díla padělala pětice obžalovaných, kteří čelí žalobě z mnohamilionového podvodu. Mistr v pondělí vypovídal o tom, jak se jeho díla mohla dostat do rukou padělatelů.

„Je to už dost let, ale dozvěděl jsem se, že se moje obrazy prodávají na Brněnsku. Tehdy jsem tomu nevěnoval pozornost. Začalo mě to zajímat až ve chvíli, kdy za mnou došla jedna dáma z galerie v Jihlavě. Prý uspořádala výstavu mých obrazů, ale já o tom nic nevěděl,“ vyprávěl Kodet, který se ocitl před soudem ve zvláštní roli. Stál totiž za ohrádkou pro svědky.

Jakmile policie začala případ vyšetřovat, odvezli kriminalisté prý Kodeta na služebnu, kde mu ukázali řadu obrazů. „Přiznám se, že když jsem uviděl takové kvantum děl, nechtěl jsem tomu věřit. Některé mé obrazy byly tak zdařile namalované, že jsem je na první pohled nerozeznal od pravých. A taky jsem nevěděl, jestli jsou moje, nebo je dělal někdo jiný,“ řekl malíř. Jeho slova potvrzuje i vyšetřovací spis. Například obraz Hlava, o kterém si Kodet myslel, že jde o padělek, muselo ověřit několik znalců. Ti pomocí chemických analýz a infračerveného záření později zjistili, že je obraz originál.

Předseda senátu brněnského krajského soudu Aleš Novotný chtěl vědět, jak si Kodet malby eviduje. „Vedete si třeba deníček, do kterého napíšete záznam? Například můj milý deníčku, dnes jsem namaloval to a to. Nebo si obrazy fotografujete?“ ptal se Novotný svědka. Malíř přiznal, že evidenci vede teprve tři roky. „Víte, maluji od svých patnácti let a ročně udělám skoro sto obrazů. Ony ty obrazy jsou různé, ale vlastně všechny stejné,“ usmál se Kodet v odpovědi.

U malíře krátkou dobu žil i jeden z pětice obžalovaných – Jan Trojan mladší. Od Kodeta si půjčoval obrazy a podle žaloby je překresloval. Trojan tvrdí, že je pouze fotil. „Před čtyřmi lety jsem s kamarádem patentoval počítačový program. Ten dokumentoval tvorbu žijících autorů. Do budoucna měl zabránit padělání děl. Kodetovi se chci za nedopatření omluvit,“ řekl Trojan pokorně před mistrem, který omluvu přijal, ale kauzu považuje za absurdní.

Kodet přesto věří, že soud případ řádně vyšetří. „Na každého jednou dojde. Dříve nebo později. Doufám, že celá záležitost bude přísně potrestána, aby se nic podobného neopakovalo,“ doplnil malíř. Role svědka ho prý stresovala. Už kvůli tomu, že se ho obhájci obžalovaných ptali na stejné věci pořád dokola.

Kauza se zaujímá čestné místo v historii jihomoravské kriminálky.