Dvojice pachatelů, kteří si objednali prohlídku zánovního auta BMW v autocentru v Jiříkovicích na Brněnsku, měla zřejmě dobře vymyšlený plán. Ukrást limuzínu v černé metalíze. Dvojici lupičů nápad vyšel. V sobotu večer si auto přišli prohlédnout a při té příležitosti si ho i odvezli. Napadli přitom prodavače, kterého vyhodili z ukradeného auta.

„Jsou to bandité, kteří mohli mého zaměstnance i zranit,“ tvrdí vedoucí autoservisu Auto Santon Jiří Košíček. Lupiči nebyli podle něj žádní troškaři. „Na internetu si vyhlédli šest let starý bavorák v kůži, palubním počítačem, výhřevem sedadel a dalšími technickými doplňky za více než tři sta tisíc korun,“ přiblížil Košíček ukradený automobil.

Klid pro lup
Lupiči se na prohlídku auta objednali v sobotu večer. Ten den má autosalon zavřeno a pachatelé tedy moc dobře věděli, že uvnitř nebudou žádní svědci. „Zavolali mi na mobil a řekli, že by chtěli auto vidět. Domluvili jsme se na určitý čas a na předvedení auta,“ popisuje chvíle před přepadením prodavač, který se posléze stal i obětí. Jméno si nepřál v médiích zveřejnit, redakce jej ale zná.

Pachatelé dorazili do prodejny aut přesně. Prodejce přivedl zákazníka k autu, kde mu popsal jeho stav. Byla už tma a auto bylo na jedné straně mírně poškozené. Zákazník tedy požádal o to, aby prodavač s autem popojel pod světlo a on si mohl vše detailně prohlédnout.

Pod světlem u budovy bazaru pak ještě požádal o zkušební jízdu. „Na projížďku nebylo auto ideální. Mělo letní pneumatiky a kvůli poškození se s ním nedalo vyjet ven. Přesto si zájemce o vůz sedl na místo řidiče. Chtěl si prý vyzkoušet, jaký bude mít pocit za volantem,“ líčil prodavač okamžiky před přepadením.

Změna chování
Ve chvíli, kdy si lupič sedl za volant, změnil chování. Vyskočil z auta ven a srazil prodavače na zem. Muž spadl na záda, pachatel skočil zpátky do vozu, zabouchl dveře a vyjel bránou z bazaru pryč.

„Za lupičem se vydal i jeho komplic v autě, kterým do bazaru oba přijeli. Prodejce se sice za autem rozběhl, ale marně. Pak už jen zavolal pomoc,“ řekl mluvčí policie Brno-venkov Aleš Mergental. Ukradené auto nemělo podle policie poznávací značky. Pachatelům se však podařilo odvézt kromě auta i originální klíče a servisní knihu. „Policisté začali ihned po ukradeném autě pátrat a vyšetřovat další okolnosti loupeže, za kterou zákon ukládá až deset let vězení,“ dodal Mergental.

Majitel autocentra se rozhodl vypsat za informace, které by dovedly policii k objevení vozu, padesátitisícovou odměnu. „Ti, co to ukradli, ale mohou být pěkné svině. Mohou auto dovézt zpátky a vrátit ho. Pak seberou peníze a udělají to stejné někde jinde,“ mávl Košíček rukou.

Vedoucí autoservisu v Jiříkovicích na Brněnsku Jiří Košíček