O tom, co všechno dokáže zhrzená láska, už se popsaly tisíce stran. Básníci i romanopisci možná často našli inspiraci v reálném životě. Například osmatřicetiletého muže z Brna dohnala láska k ženě až k tomu, že na nového vyvoleného své milované vytáhl nůž. Jeho sok měl veliké štěstí. Pobyl si tři dny v nemocnici a včera již svědčil u brněnského krajského soudu.

„Když miluji, tak vyhrožuji,“ prohlásil v jedné ze svých výpovědí obžalovaný Vladimír Olejník. A svou bývalou přítelkyni měl rád natolik, že od výhrůžek přešel k činu a málem vraždil. Za to mu hrozí až patnáct let vězení.

Letos v květnu se vydal do bytu své bývalé přítelkyně Veroniky Černé. Poté, co vykopl vstupní dveře, zamířil do ložnice, kde v posteli spatřil jejího nového přítele, devětadvacetiletého Roberta Zaplatila. Olejníka ten pohled rozrušil natolik, že po svém „nástupci“ hodil vázu. Poté na něho vyrukoval se skleněnou koulí, kterou našel v ložnici, a nakonec ho třikrát bodl nožem. Robert Zaplatil se ze všech sil bránil. V zápalu boje popadl skleněný stolek, vytrhl jednu z jeho dřevěných noh a Olejníka třicetkrát uhodil.

Olejník se k motivům svého jednání u soudu odmítl vyjádřit. „Už se k tomu nechci vracet. Nikomu jsem nechtěl ublížit a je mi líto toho, co se stalo. Svým způsobem už jsem se s tou záležitostí vyrovnal,“ řekl ihned poté, co soudce přečetl jeho výpověď.

Objasnit motivy jeho jednání se ukázalo jako tvrdý oříšek – znalecké posudky dvou předvolaných odborníků v oboru psychologie se liší. „Vladimír Olejník trpí duševní poruchou s agresivními rysy, ale pokud by se více snažil, mohl situaci ustát a svého jednání včas zanechat. Nešlo o afekt, který by nemohl zvládnout,“ uvedl psycholog Jiří Mezník.

Jiné závěry plynou z posudku psycholožky Jany Telcové, která Olejníka vyšetřovala, když žádal o svěření syna z prvního manželství do péče. „Podle mých zjištění nejde o člověka, který by byl agresivní, jeho chování je normální. Jinak bych svěření do péče nedoporučila,“ řekla Telcová. Více světla do případu nevnesla ani žena, kvůli které se potyčka mezi muži strhla. Veronika Černá se totiž k soudu nedostavila. O komplikovanosti jejího vztahu k Olejníkovi vypovídali svědci. „Chodili spolu asi čtyři roky. Neustále se rozcházeli a zase dávali dohromady. Byla to taková italská rodinka,“ uvedla Veroničina kamarádka Monika Součková.

Jablkem sváru zřejmě byla Olejníkova žárlivost. „Podle mého názoru byl velkým problémem Olejníkův malý syn Vladimír z prvního manželství a jeho žárlivost,“ řekla ve své výpovědi Veroničina matka Alena Černá. Její názor na dceřina přítele je jasný. „Nikdy mi neublížil, nevím ani o tom, že by někdy fyzicky nenapadl Veroniku. Přesto jsem ho neměla ráda, pro svou dceru si představuji jiného partnera,“ uvedla Černá.

Více by o povaze obžalovaného muže řekl posudek z oblasti psychiatrie. Znalec však k soudu nepřišel a soudce tak musel jednání odročit na začátek prosince.