Jmelí patří k mnoha symbolům Vánoc. Bez zelené rostliny si zřejmě nedovedl představit sváteční atmosféru mladík, který se ho vydal sbírat do lesů za obcí Veselí na Blanensku. Sběr vánoční dekorace však skončil tragicky.

„V úterý hodinu po poledni oznámil dispečer záchranky z Tišnova na Brněnsku, že z asi dvacetimetrové výšky spadl mladý muž, který v koruně stromu řezal jmelí,“ řekl blanenský policejní ředitel Rostislav Neubauer. Pád měl tragický následek. „I přes okamžitou snahu mladíka oživit i následnou resuscitaci musela zasahující lékařka konstatovat smrt,“ dodal Neubauer.

Jmelí je podle lesních odborníků parazitní rostlina, která roste na vysokých stromech. „Je to takový keřík a na stromě vydrží dlouhá léta. Na hostitelském stromě vyrůstá v tvaru koule ve výškách mezi dvaceti až třiceti metry,“ uvedl docent Lesnické a dřevařské fakulty v Brně Petr Maděra. Člověk ho může hledat na všech listnáčích, jedlích a borovicích. „Sběr je ale nebezpečný. Už kvůli tomu, že jsou keříky tak vysoko,“ upozornil Maděra.

Jmelí je v předvánočním čase přisuzována magické kouzlo. „Již ve starověku bylo jmelí považováno za neobyčejnou rostlinu, která oplývala mnohými vlastnostmi. Byl to dar nebes, protože rostlo ve výšinách korun stromů. Jmelí má prý zázračné vlastnosti – působí na plodnost lidí a zvířat, chrání před čarodějnicemi,“ přiblížil tajemství jmelí Petr Kocián, který se zabývá léčivými rostlinami.