Policejní mluvčí nemusí jen mluvit. Osmadvacetiletý Aleš Mergental, který pracuje na policejním ředitelství Brno-venkov prezentuje svoji práci i obrazem.

Za fotografii pořízenou při jarní tragické nehodě na dálnici D2 u Blučiny na Brněnsku, dostal od policejního prezidenta Oldřicha Martinů dokonce ocenění. V soutěži Objektiv 2007 obsadil třetí příčku. Ale na Moravě je jediný, v soutěži uspěl. Do klání se přesto zapojilo devětatřicet policistů z České republiky.

„Fotím už patnáct let a v soukromí fotografuji ještě postaru. Tedy na filmy. Doma mám dokonce místnost, kde je vyvolávám pod červenou lampou,“ shrnul Mergental, který pracovali i jako fotograf v brněnském Deníku Rovnost.

Snímek, který poslal do policejní soutěže, fotil se služebním digitálním fotoaparátem. „S digitálem se sice udělá více fotek, ale snímky pak na rozdíl od filmu ztrácejí tajemství. Vybírat fotku je umění a je to stejně tvůrčí proces jako focení. Mám raději tři silné fotografie než dvacet plytkých,“ přiblížil policejní mluvčí svou práci.

Komise, která hodnotila snímky, posuzovala bezmála sto padesát fotografií. „Jelikož se jednalo o první takovou soutěž pořádanou policejním prezidentem, zájem soutěžících nás mile překvapil. Vzhledem k tomu, že většina zaslaných fotografií byla mimořádně kvalitních, policejní prezident rozhodl, že prvním třem soutěžícím udělí peněžitý dar,“ doplnil k soutěži mluvčí policejního prezidia Roman Skřepek.