Většina lidí, kteří bydlí v paneláku v Kubíčkově ulici v brněnské Bystrci už dávno spala. Z nočního klidu je ale pár minut po středeční půlnoci probudil zápach hustého a štiplavého dýmu. V obývacím pokoji jednoho z bytů v prvním patře totiž začala hořet matrace.

Jako první přijeli k požáru strážníci. Sousedé je do domu zavolali s tím, že v jednom bytě jsou cizí lidé a demolují ho. „Když hlídka na místo přijela, spatřila od domu se vzdalující mužskou dvojici. Jakmile strážníci do domu vešli, zjistili, že v něm hoří. Vzhledem k tomu, že na domovních dveřích nebyla klika ani zámek, strážníci dveře otevřeli a ven se vyvalil hustý kouř,“ přiblížil situaci v domě mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.

Strážníci proto zalarmovali hasiče snažili se plameny zdolat sami. Po příjezdu hasičů pak hlídka propátrala okolí domu a nalezla podezřelé duo, které při jejich příjezdu dům opouštělo. „Sedmadvacetiletého muže z Příbramska a jeho o rok mladšího známého z Karvinska si k dalšímu šetření převzali republikoví policisté,“ doplnil Novák.

K požáru vyjížděly tři jednotky hasičů. Ti pak dohasili doutnající matraci, křeslo a pár kusů oblečení. „Silně zakouřený byt a část chodeb panelového domu odvětrali. Protože zbytky ohořelých věcí v pokoji začaly ze skrytého ohniska opět doutnat, hasiči na místo vyjeli ještě o půl páté ráno a požářiště zkropili vodou. Podle dostupných informací se jednalo o neobydlený byt, škodu majitel domu zatím nevyčíslil,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.