Vyučila se kuchařkou, ale práce v kuchyni ji příliš neuspokojovala. Vrhla se proto na dráhu finančního poradenství. Za pár měsíců „vydělala“ miliony. Řeč je o sedmatřicetileté ženě z Brna, která spolu s o osm let starší kamarádkou podvedla nejméně patnáct lidí.

Policisté ženy před několika dny obvinili z úvěrového podvodu, za který jim hrozí až osmileté vězení. „Obě ženy, které se ve finančním poradenství angažovaly i v jiných moravských okresech, způsobily jen v Brně škodu za nejméně jedenadvacet milionů korun,“ řekl vyšetřovatel z oddělení hospodářské kriminality Vladimír Daněk.

O tom, že nezákonná činnost oběma obviněným velmi slušně vynášela svědčí i fakt, že policisté v souvislosti s případem zajistili majetek v hodnotě kolem jedenácti milionů korun. „Pachatelky žily bohatýrským životem. Měly luxusně zařízené byty, nejméně čtyřikrát ročně si užívaly dovolené v exotických zemích. Například v Argentině, státech jižní Ameriky nebo v Tichomoří. V garážích žen stály například nejnovější luxusní modely automobilů značky Mercedes Benz,“ uvedl brněnský policejní mluvčí Bohumil Malášek.

Sázka na zadlužené

Ženy vsadily na dlužníky, které obrovské dluhy přivedly do pasti. Lidé neměli na splácení dluhů a žádná banka jim ani nechtěla půjčit. Podvodnice si podaly inzerát, v němž nabízely zoufalým lidem řešení. „Máte dluhy a exekuci na nemovitost? Oddlužíme vás! Máme peníze z vlastních zdrojů a úvěrů v zahraničí. Platí jen při půjčce nad sto padesát tisíc korun. Vyřízení bez poplatku!“ zněl inzerát podnikavých žen.

Jakmile důvěřivý dlužník na inzerát odpověděl, dostal se ještě do větší pasti než byl předtím. „Například jeden jejich z klientů měl na rodinný dům půjčku sto sedmdesát tisíc korun. Peníze dostal od společností, které se specializují na rychlé úvěry. Lichvář, jehož podvodnice klientovi doporučili, se nabídl, že půjčky vyplatí. S jednou podmínkou. Potřeboval na rodinný domek vyřídit úvěr, který činil přes milion,“ přiblížil jednání podvodnic kriminalista Petr Vintera.

Ve chvíli, kdy lichvář zaplatil dluh, nastoupil do hry „bílý kůň“. Většinou se jednalo o známé, které také sehnaly obviněné ženy. Bílý kůň si vzal úvěr a podepsal formální kupní smlouvu na nemovitost. „Úředníkům v bance potom řekl, že peníze poputují na účet lichváře a obviněných žen. Splácet úvěr ovšem musel člověk, kterého ženy podvedly,“ doplnil Vintera. Místo oddlužení tak lidé přišli jak o peníze, tak o domy a byty.

Promyšlená organizace

Pachatelky podle policie také aktivně napomáhaly k vyřizování podvodných úvěrů. Vystavovaly falešná potvrzení o zaměstnání a výši příjmu. Za jedno razítko a následné telefonické potvrzení údajů bance vyplácely fiktivním zaměstnavatelům paušálně deset tisíc korun. Dokládaly také falešné faktury za neexistující práce a padělaná notářská osvědčení. Byly dokonce provázány se znalci, kteří pracovaly pro banky, u nichž vyřizovaly podvodné úvěry. Kriminalisté předpokládají, že obviněných tak může být mnohem víc.

Na falešných úvěrech se ženy obohacovaly od roku 2005 do loňského podzimu. Vyšetřovatelé měli s dokazováním mnoho práce a museli vyslechnout množství svědků. „Jen pro dokreslení případu musím poznamenat, že jsme vyslechli přes sto osob. Spis v současné době čítá přes tři tisíce stran,“ vypočítal Daněk.