Čtyřicetiletý Josef Halíček z Kyjova na Hodonínsku se letos na jaře rozhodl jednou provždy vyřešit mileneckou avantýru s pětadvacetiletou Vlastou Fialovou z Brna. Ta ho na začátku dubna opustila a přestěhovala se k pětapadesátiletému Petru Jabůrkovi. Halíček to nesl těžce, a tak na soka zaútočil nožem. Ve středu se krvavým příběhem začal zabývat brněnský krajský soud.

„Halíček měl v úmyslu Jabůrka zabít. V jeho bytě v brněnské Kounicově ulici do něj zasadil minimálně deset ran nožem. Zasáhl ho do hlavy, hrudníku, rukou i nohou. Muž přežil jen díky včasné lékařské pomoci,“ popsal tragédii státní zástupce Ivan Hrazdira. Jakmile ležel Jabůrek v tratolišti krve, zaútočil Halíček na Vlastu Fialovou. Tu zbil a pak obrátil nůž proti sobě. „Bodnul se do hrudníku, ale čepel nezasáhla životně důležitý orgán,“ dodal Hrazdira, který obžalovanému muži navrhuje za pokus o vraždu až patnáctiletý trest.


Děravá paměť

Muž na lavici obžalovaných si na událost pamatuje jen matně. „Asi čtrnáct dní před činem mi napsala Vlasta dopis na rozloučenou. Oznámila mi, že odchází. Po několika dnech jsme spolu mluvili. Přišla za mnou domů, všechny důvody jejího odchodu jsme probrali a pak jsme spolu měli sex,“ vzpomínal Halíček na chvíle, které předcházely tragickým okamžikům.

Drama vyvrcholilo šestého dubna, kdy si Fialová přijela k Halíčkovi zabalit věci. Muž, který od ženy dostal kvinde, pomohl její oblečení naskládat do krabic, a navíc se nabídl, že jí ho odveze k Jabůrkovi. Fialová souhlasila, přestože viděla, že má Halíček popito. „Vypil jsem ten den asi dvě krabice vína a pár piv v hospodě. U Jabůrka jsem seděl v kuchyni a povídal si jak s ním, tak s Vlastou. Říkala mi, že se o ni nová známost lépe stará a pak si s ním cosi šuškala. Chytil jsem nervy, ale co se přesně stalo, si už nepamatuji,“ vyprávěl obžalovaný.

Paměť naštěstí neztratil napadený muž. „Pár dní před útokem jsem se s Halíčkem potkal v restauraci. Něco jsme popili, on pak sáhl do kapsičky a vytáhl fotku Vlasty. Řekl mi: Nech si ji. Pak jsem ho viděl až když přivezl s Vlastou její věci. Seděl v kuchyni, měl hlad a jedl polévku. Po chvíli si šel do předsíně pro kapesník a pak už jsem cítil jen bodání. Další a další,“ popsal Jabůrek vteřiny, které ho dělily od smrti. Halíček podle něj jednal jako šílenec. „Bezhlavě do mě píchal a křičel: Ty pudeš,“ doplnil Jabůrek výpověď.

Ze spisu vyplývá, že když Halíček skončil s bodáním do Jabůrka, vrhl se na Fialovou. Ta se snažila utéct a zavolat pomoc. Povedlo se jí to. Přesto schytala několik facek a úderů pěstí. Zážitky osobně soudu nesdělila. Zdržuje se totiž bůhvíkde a pozvánka k hlavnímu líčení se vrátila zpátky soudkyni na stůl.

Proces bude pokračovat začátkem října. Soud vyslechne svědky a znalce a zřejmě poté rozhodne o Halíčkově osudu.