Silnice číslo 380 je mezi Moutnicemi a Těšany na Brněnsku rovná jako pravítko. Zrádné jsou ovšem tak zvané terénní vlny. Při předjíždění není vidět auto v protisměru, které jede za horizontem. Možná i na tuto geografickou zvláštnost doplatil řidič, který o víkendu oslaví své dvacáté narozeniny se zlomenou klíční kostí. V pondělí krátce po půl jedenácté dopoledne se totiž střetl s autobusem.

„Mladý řidič Škody Felicie předjížděl nákladní auto. Manévr ale zřejmě nezvládl a najel do protisměru ve chvíli, kdy tam jel linkový autobus na trase Brno – Klobouky,“ řekl mluvčí policie Brno-venkov Aleš Mergental.

Šofér linkového autobusu, který za sebou vezl jedenáct lidí, stačil na poslední chvíli zareagovat a strhl řízení. Střetu s osobním autem ale už nemohl zabránit. „Podle předběžného výsledku vyšetřování havárie je viníkem dvacetiletý řidič škodovky, který nezvládl předjížděcí manévr,“ doplnil Mergental.

Přestože nehoda vypadala pro řadu očitých svědků hrozivě, mladý šofér vyvázl z kolize se středně těžkým zraněním. Život mu zřejmě zachránil bezpečnostní pás. „Muž měl zlomenou klíční kost a několik pohmožděnin. Po ošetření jsme ho propustili do domácího léčení,“ řekl ředitel brněnské Úrazové nemocnice Petr Svoboda. Zbylé zraněné, kterými byli tři cestující z autobusu, ošetřili záchranáři na místě nehody.

Poměrně frekventovaná silnice na Brno byla na hodinu uzavřená. Jak autobus tak auto skončily po nárazu v poli a cestu zatarasila policie, zdravotníci a hasiči. Lékařům záchranné služby pomáhali hasiči, kteří na místě havárie udělali i protipožární opatření. „Z aut unikly provozní kapaliny, které jsme zasypali sorbentem. Do půdy se žádná nebezpečná látka nedostala,“ popsal zásah mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Zrádné vlny

Lidé z Moutnic a Těšan, kteří po silnici jezdí prakticky každý den, o zrádnosti cesty ví. „Rovná silnice má takovou zvláštnost, kterou jsou jakési terénní vlny. Když jede v protisměru třeba osobní auto, není mu vidět střecha,“ upozornil na riziko rovinky starosta Těšan na Brněnsku Jan Husák. Za pondělní karambol ale podle něj mohla do jisté míry i dopolední mlha. „V každém případě mnozí řidiči zbytečně riskují. V uvedeném místě je navíc plná čára, ale zákaz předjíždění někteří nerespektují,“ uzavřel Husák.

Pranostika na pondělní den zněla: „O svaté Brigitě bývá mlha na úsvitě“. Ranní mlhy si vyžádaly na silnicích v Jihomoravském kraji několik drobnějších havárií. Žádná naštěstí nebyla tragická, většinou se jednalo jen o pomačkané plechy.