Dva nákladní automobily Avia a dodávka Peugeot blokovaly na 209. kilometru dálnice D1 provoz ve směru na Brno. Po nehodě krátce po půl jedenáct dopoledne se dopravní tepna na několik hodin zastavila.

„Do nákladního auta Avia, které zřejmě pro poruchu stálo v odstavném pruhu, zezadu narazila další Avie. Stojící náklaďák náraz převrátil na levý bok a odhodil tak, že kamion kabinou narazil do svahu mimo dálnici a zadní částí blokoval kus pravého jízdního pruhu,“ uvedl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Náraz navíc odhodil druhou avii ke středovým svodidlům, na které přimáčklo projíždějící dodávku Peugeot. Při nehodě utrpěl šok řidič stojící Avie a zdravotníci ho převezli k vyšetření do nemocnice. Z poškozených nádrží všech tří vozidel na dálnici vytékala nafta, z převrácené avie se na vozovku navíc vysypal náklad stavebních materiálů. Z korby vypadly i dva přepravované dvousetlitrové sudy. Z jednoho rozbitého sudu vytékal petrolej.

„Kvůli havarovaným autům, střepům, rozsypanému nákladu a rozlité naftě a petroleji byla dálnice ve směru na Brno zcela neprůjezdná. Směs nafty a petroleje pokryla celou šířku dálnice v délce zhruba dvaceti metrů. Petrolej z poškozeného sudu tekl také do odvodňovacího kanálu vedle dálnice.

Pár minut po nehodě se za karambolem vytvořila mnohakilometrová kolona stojících aut. Policie provoz uvolnila až krátce po jedné odpoledne. Příčiny nehody vyšetřují dopravní policisté.

Podle posledních informací je dálnice D1 v těchto místech opět průjezdná.