Přestože média prakticky dnes a denně informují o případech, kdy podvodníci zneužili důvěřivosti starších lidí, aby tak nabyli zisku, jsou senioři nepoučitelní.

Stejně tak čtyřiasedmdesátiletá žena z Bedřichovic na Brněnsku, která v úterý sedla na lep jednomu z takových lidí. „Důchodkyně právě pracovala na zahrádce u svého domu, když v tom ji oslovil neznámý, asi třicetiletý snědý muž s knírkem. Zeptal se jí, jestli je její vnuk Martin doma. Ženě na tom nepřipadlo nic divného – vedle v domě totiž skutečně bydlí její potomek se stejným jménem,“ popsal případ mluvčí policie pro Brno-venkov Aleš Mergental.

Nepodivila se však ani tehdy, když po ní muž začal vyžadovat peníze za součástky, které si prý vnuk objednal a on je nyní potřebuje zaplatit, protože má možnost je dovézt ještě ten den za poloviční cenu. „Aby zvýšil svou důvěryhodnost, několikrát vytáhl z kapsy telefon a jakoby se domlouval s vnukem Martinem na přesném dodání a dalších věcech,“ pokračuje Mergental.

Po chvilce šla žena do domu a muži skutečně přinesla požadované peníze. „Prodejce vystavil ženě paragon s tím, že za chvilku přijede auto s náhradními díly a ještě na paragon dostane razítko. Poté, co muž odešel, přece jen jí to nedalo a vnukovi sama zavolala. Od něho se dozvěděla, že je to nesmysl, protože si nic neobjednal a že tedy babičku někdo podvedl,“ uzavřel Mergental.

Na Brněnsku je to za poslední měsíc již druhý případ podvodu, kterého se někdo dopustil na starých lidech.