Podporuje tak návrh ministerstva vnitra, které chce prosadit, aby azylanti byli jednou ze skupin, které by se netýkala povinnost platit poplatky. A to i přesto, že zástupci ministerstva zdravotnictví se dalším výjimkám ze zákona vytrvale brání.

„Budeme na ministerstvo dále naléhat. Je nepřípustné, aby byla lékařská péče nedostupná pro lidi, kteří ani nemají možnost poplatky hradit,“ uvedl Motejl. Reagoval tak na skutečnost, že většina azylantů dostává kapesné ve výši šestnácti korun na den. To se ale týká pouze těch, kteří žijí v pobytovém středisku. Žadatelé o azyl z přijímacích středisek pak nemají vůbec žádné příjmy. Jedinou možností tak pro ně zůstává získat peníze nelegálním způsobem.

„Azylanti smí na našem území začít pracovat teprve po uplynutí jednoho roku od zahájení řízení o udělení azylu. Pokud tedy potřebují peníze, mohou se obrátit na některou z neziskových organizací, které přichází s celou řadou projektů. V Brně je to například SOZE a její projekt Berlička. Bohužel ani tyto organizace nemají neomezené možnosti,“ doplnil Motejla Pavel Pařízek z Kanceláře veřejného ochránce práv.