Kdo chtěl víc, nemá nic. Alespoň tak by se dala shrnout série tří případů výroby a následné distribuce pirátských kopií z Brněnska. Kriminalisté v těchto dnech dokončují poslední expertizy a vyšetřování se tak chýlí ke svému konci.

První pirát zahájil své „podnikání“ již v roce 2001. „Třicetiletý muž z Nedvědice na Brněnsku vypaloval a na objednávku rozesílal pirátské kopie počítačových her každému zájemci, který odpověděl na jeho inzerát. Ti přitom pocházeli z různých koutů republiky, neboť inzerát nabízející jeho služby obletěl téměř celou zemi,“ uvedl k případu kriminalista Miloslav Vaníček, který se zabývá hospodářskou kriminalitou, obzvláště pak porušováním práv k duševnímu vlastnictví. „Jeho zákazníci za jeden balíček na poště zaplatili dvě stě korun plus poštovné a pak už mohli nerušeně vpadnout do virtuálního světa,“ dodal Vaníček. Muž za svou šestiletou pirátskou kariéru rozeslal zhruba stoosmdesát nosičů.

Další podnikavec pochází z Oslavan. „Dvaačtyřicetiletý muž si stihl v letech 2005 až 2007 vybudovat celé vypalovačské impérium. A zřejmě mu v tom pomáhala celá rodina – vypalovačky ve všech osmi počítačích, které u něho policisté při prohlídce našli, byly ještě žhavé, jak usilovně se všichni rodinní příslušníci činili při výrobě kopií,“ řekl k oslavanskému případu Vaníček. Zájemci o koupi pocházeli z řad jeho známých. Těm pravidelně rozesílal aktualizovaný seznam titulů, které jsou k mání. Ten přitom čítal přes jedenáct tisíc disků.

Z úspěchů muže z Oslavan těžil další ziskuchtivý snaživec. „Třicetiletý muž z Malešovic byl původně jeho zákazníkem. Pak ho ale napadlo, že pokud dále zkopíruje disky, které zakoupil, a tyto kopie bude nabízet přes inzerát dalším zájemcům, může si celkem slušně přivydělat,“ popsal třetí případ Vaníček. Od léta loňského roku rozeslal muž téměř šestnáctset obálek s pirátskými kopiemi nejrůznějších alb, filmů a her.

Celková škoda, kterou muži svým počínáním způsobili, přesáhla čtyři a půl milionu korun. Pokud je soud uzná vinými, může „ocenit“ jejich podnikatelské úsilí až pěti lety vězení.