Podvádět se nemá. Zvlášť, když člověk nosí uniformu policie. Takové je varování brněnského krajského soudu, který v úterý potvrdil čtyřletý podmíněný trest pro bývalého policejního inspektora z Brna Marcela Peška. Vyšetřoval totiž havárie, z nichž se záhy vyklubal pojistný podvod.

„Pešek zneužil pravomoci veřejného činitele, když vypracoval protokoly na fingované dopravní nehody,“ shrnula obžalobu státní zástupkyně. Spolu s Peškem odcházejí od odvolacího soudu s podmínkami další tři muži, kteří na pojistných podvodech s údajně nabouranými auty vydělali desetitisíce korun.

Z cizího krev…

Čtveřice mužů měla před dvanácti lety poměrně dobře fungující „kšeft“. Z neštěstí dokázali obžalovaní vyždímat štěstí v podobě vyinkasovaných peněz z povinného ručení a havarijního pojištění.

Podvody „legalizoval“ podle soudu policista z brněnského dopravního inspektorátu, pětatřicetiletý Marcel Pešek. „Ten jako policejní inspektor vypracoval a zaevidoval záznam o dopravní nehodě. Jednalo se o čtyři fiktivní havárie,“ uvedla mluvčí brněnského městského soudu Soňa Vyplašilová.

Městský soud Peška za podvody a zneužití pravomocí odsoudil už loni v červnu. „Rozsudek zněl na dvaadvacet měsíců vězení s podmíněným odkladem na čtyři roky. Soud ho odsoudil za trestné činy zneužití pravomocí veřejného činitele a podvod,“ doplnila Vyplašilová.

Policistovi se odsuzující verdikt nelíbil, stejně jako ostatním třem spolupachatelům. Proto se proti rozsudku odvolali. Brněnský krajský soud ale jejich odvolání zamítl. „K odvolání není zákonný důvod. Městský soud v Brně podrobně zhodnotil veškeré důkazy a postupoval správně. Verdikt je tak konečný a pravomocný,“ řekla předsedkyně senátu brněnského krajského soudu Zuzana Kratochvílová.

Nepoznal fikci?

Pešek se hájí tím, že podvody zbylé trojice obžalovaných nepoznal. „Nehod bylo asi patnáct a žaloba je rozdělila do čtyř soudů. Některé mě dokonce zprostily viny. Soudní znalec z oboru dopravy, který na případu pracoval, zkoumal následky nehod pětapadesát hodin s technikou za devatenáct milionů korun. Já měl na vyšetření havárie dvacet minut,“ ohradil se Pešek proti nařčení z podvodu.

Peníze za pojistné uplatnili u České pojišťovny tři muži. Richard Noll dostal za nehodu, která se nestala, sedmdesát tisíc korun, Milan Rakaš získal za pojistné bezmála čtvrt milionu a Dan Urbánek sto tisíc. Do vězení je sice soud neposlal, ale uložil jim podmínečné trest od dvou do čtyř let.

Rozsudek je pravomocný. Muži se mohou dovolat spravedlnosti jen u Nejvyššího soudu.