Dva rozsáhlé požáry, pět zraněných lidí. Taková je bilance nenasytných plamenů na jihu Moravy. V Brně začal hořet jeden z bytů v Zahradnické ulici, v obci Březí u Mikulova na Břeclavsku zase chytl vinný sklípek.

Útěk na balkon

Krátce před třetí ráno uslyšel Oldřich Urbánek, který bydlí v brněnské Zahradnické ulici číslo osmnáct podivné praskání. „Šel jsem si vzít prášky, protože je mám předepsané brát je i v noci. Slyšel jsem praskání a rámus, a tak jsem se podíval z okna. Nad svým bytem vidím kouř a plameny,“ popsal Urbánek noční poplach. Okamžitě vzal telefon a zavolal hasiče.

Za pár minut přijely k hořícímu domu čtyři jednotky hasičů. Plameny šlehaly z jednoho bytu ve čtvrtém poschodí. „Požár vypukl v obývacím pokoji a rozšířil se do kuchyně a předsíně dvoupokojového bytu. Devatenáctiletý pár, který v té době spal v ložnici, před žárem a kouřem utekl na balkon, odkud ho po částečném uhašení požáru vyvedli zasahující hasiči do bezpečí,“ řekl mluvčí jihomoravských hasičů Jaroslav Haid.

Oba mladí lidé, v jejichž bytě začalo hořet, museli do nemocnice. Z ní je lékaři propustili ve středu dopoledne. Ostatní obyvatelé domu stihli ze svých bytů uniknout na ulici, kde pro ně přistavili autobus dispečeři brněnského dopravního podniku.

Plameny a žár postižený byt zcela zdemolovaly. Jeho majitel se vrátil z dovolené teď ve středu a byl z události otřesený. „Je to neštěstí a nechci se o tom s nikým bavit. Bude lepší, když vypadnete,“ obořil se na redaktory Brněnského Deníku Rovnost. Voda použitá při intenzivním zásahu protekla do nižších pater.

„Člověk celý život něco buduje a teď tohle. Je mi z toho na zvracení. Strop je úplně promočený a mám strach, že se propadne,“ lamentoval Urbánek. Celkovou škodu vyšetřovatel předběžně vyčíslil na bezmála půl milionu korun. „Příčina vzniku požáru je v šetření, podle dosud zjištěných poznatků však vyšetřovatel nevyloučil nedbalost při pálení svíčky,“ uvedl Haid.

Plameny ve sklípku

Další tři lidé se zranili při požáru nástavby vinného sklepa v obci Březí u Mikulova na Břeclavsku. Oheň vypukl ve vstupní části objektu a rozšířil se do dalších místností. „Sedmadvacetiletý muž, který byl uvnitř se svou přítelkyní a malým dítětem, se plameny před příjezdem hasičů snažil hasit zahradní hadicí. Při tom utrpěl vážné popáleniny a žár a zplodiny hoření mu zasáhly také dýchací cesty,“ přiblížil mluvčí hasičů noční požár.