Dcera řidičky, která se včera po poledni řítila Kohoutovickou ulicí v brněnském Žebětíně, měla včera promoci. Čtyřiapadesátiletá žena za volantem modrého Daewoo Matiz možná právě proto spěchala. Asi nechtěla přijet pozdě. Na slavnost však nedojela. Život řidičky vyhasl za poslední zatáčkou před nájezdem na tak zvanou starou dálnici. Srazila se s autobusem.

 

Sedmadvacetiletý Vladimír Juračka jezdí u brněnského dopravního podniku teprve rok. Když včera nastupoval na další parnou směnu určitě si nemyslel, že bude mít první nehodu ve svém životě. A navíc tak tragickou.

První kolo

„Jel jsem první kolo linky 52 zMendlova náměstí do konečné stanice Bystrc-ZOO. Trasu nejedu poprvé a vím, že zatáčky před brněnským Žebětínem jsou zrádné, protože vynáší. Když jsem se kjedné znich blížil, přibrzďoval jsem. Najednou zprotisměru vylétlo auto,“ řekl Juračka. Před nárazem jednal duchapřítomně. „Chytil jsem pevně volant a začal jsem brzdit. Nic jiného se nedalo dělat. Kdybych strhl řízení, určitě bych autobus převrátil a neštěstí mohlo dopadnout mnohem hůř,“ upozornil šofér.

Nárazu autobusu smodrým Daewoo Matiz se podle vyšetřovatelů nedalo nijak zabránit. Žena za volantem auta zřejmě zazmatkovala a pokusila se vůz srovnat. Nepodařilo se jí to. Levou stranou auta narazila přímo do boku autobusu, který ji odmrštil do křoví. Brzdící autobus vjel do příkopu. „Byl to silný náraz, který vedle mě roztříšti sklo. Ještěže jsem měl brýle, jinak by mě střepy vlétly do očí. Cestující popadali na zem. Pomohl jsem jim rozbít další okna, aby se dostali zvozu ven,“ popsal Juračka nepříjemný zážitek.

Okamžitá smrt

Poté, co zavolal řidič na dispečink o pomoc, začaly se na místo neštěstí sjíždět sanitky a hasičské vozy. Zatímco lékaři ošetřili cestujícím, mezi nimiž byla i těhotná žena, zranění, hasiči se pokoušeli vyprostit zhromady šrotu zaklíněnou řidičku auta. Ani rychlý zákrok jí však nepomohl. Okamžitě po nárazu zemřela.

Zraněné cestující rozvezli záchranáři do brněnských nemocnic. Khavárii přijel za několik desítek minut manžel oběti. Musel identifikovat tělo. Zdrtilo ho to. „Jela dceři na promoci, dárky jsou ještě vautě,“ řekl tichým a zlomeným hlasem policistovi, který tragédii vyšetřoval.

Dva pečlivě zabalené balíčky vytáhl ze zdemolovaného auta policista vbílých rukavicích. Odnesl je manželovi tragicky zesnulé ženy. Spolu sprstýnky a cennostmi, které ztěla sundali pracovníci pohřební služby ještě před tím, než ženu naložili do šedé dodávky. Zdrcený muž si předměty vzal a jen stěží zadržoval pláč. Není divu. Přišel o blízkého člověka.

Více informací najdete https://brnensky.denik.cz/cerna_kronika/autobus_prevracen_20070718.html