Měl být ředitelem, ale není. Nemá totiž prověrku od Národního bezpečnostního úřadu. Proč, to mu nikdo neřekl. Řeč je o Bedřichu Koutném. Muži, který od pátku řídí jihomoravskou policii. Kvůli absenci prověrky na stupeň Tajné se k důležitým dokumentům dostanou zatím jen jeho podřízení.

Zatímco Koutný čeká na prověrku, předsedovi bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny a bývalému ministru vnitra Františku Bublanovi vyskakuje na těle husí kůže. Znepokojuje ho totiž, že do čela jihomoravské policie nastupuje člověk s podle něj pochybnou minulostí.

„Koutný měl podle mých informací v dřívější době silné napojení na některé podnikatelské struktury. Bylo tam dokonce i podezření z napojení na některé zločinecké gangy,“ reagoval Bublan v televizi Nova na zprávu, že novým šéfem jihomoravských policistů bude právě zlínský policejní ředitel Bedřich Koutný.

Operace Titánium
Důvodem Bublanova znepokojení je dávný kamarádský vztah Koutného manželky s mužem z drogového podsvětí. Ten má přezdívku Piér. Vlastním jménem Piér Nikolaj. Detektivové z Národní protidrogové centrály ho zatkli v listopadu 2003 při razii s krycím jménem Titánium, která se zaměřila na překupníky drog ve Zlíně a jeho okolí. Policisté při ní zabavili na čtvrt tuny heroinu a bezmála dvacet kilogramů kokainu.

Při prohlídkách domů drogových dealerů zajistili detektivové kromě drog i velké množství peněz. „Mimo jiné to bylo přes dva miliony korun a cenné papíry v hodnotě přes sto čtyřicet milionů,“ přiblížila operaci Titánium mluvčí Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu Blanka Kosinová. Dealeři měli podle policie doma také množství nelegálně držených zbraní a padělané doklady.

Jakým životním stylem a v jaké „pohodě“ žili představitelé zločineckých gangů dokreslovala při razii i skutečnost, že při prohlídce policisté zajistili pět neprůstřelných vest, kdy jedna z nich byla speciálně vyrobena v dětské velikosti. Členové gangu používali nejluxusnější auta, která měla nadstandardní bezpečnostní prvky.

Koutný se hájí „po Valašsku“. K nařčení se tak staví čelem. „Je to nefér, ale s tím člověk musí počítat. Jak se říká – na vysokém kopci víc fouká,“ řekl na tiskové konferenci, kde ho policejní prezident oficiálně pověřil řízením jihomoravské policie.

S oním drogovým bossem prý nová hlava policie na jihu Moravy nemá nic společného. „Počátkem devadesátých let měla moje manželka butik a Piér jí dodával zboží. Šlo tedy čistě o pracovní a obchodní vztah. Když jsme se pak s manželkou brali, přišel nám popřát. Připadá mi to velice nezajímavé. Piér prostě vypil kafe a po patnácti minutách odešel,“ vzpomínal Koutný na muže, kterého soud zprostil viny pro nedostatek důkazů.

Musí čekat
Národní bezpečnostní úřad má na udělení prověrky roční lhůtu. Může ji ale prodloužit. To udělal i v případě Koutného prověrky. Lhůtu zvýšil z devíti měsíců na osmnáct.

Situaci ohledně nového jihomoravského policejního šéfa zatím nehodlá řešit ani ministerstvo vnitra. „Je to čistě personální záležitost policejního prezidenta. Policie funguje jako každá jiná firma. Ministr jmenuje policejního prezidenta, ten zase krajské ředitele, kteří jmenují své okresní šéfy,“ řekla mluvčí ministra vnitra Jana Malíková. Konečné stanovisko Národního bezpečnostního úřadu ale pro úředníky ministerstva bude prý naprosto svaté.

Policejní prezident Oldřich Martinů nešetří superlativy. „Koutný prokázal ty nejlepší předpoklady, a proto také ve výběrovém řízení zvítězil,“ uvedl Martinů. Pokud by Koutný prověrkou nakonec neprošel, musel by se poohlédnout po jiném kandidátovi. Ten by musel absolvovat nové výběrové řízení. S největší pravděpodobností by se ředitelem stal kandidát, který skončil na druhém místě. Jeho jméno ale neprozradil. „Bylo by to předčasné. Pro mne je pro tuto chvíli krajským ředitelem Bedřich Koutný,“ dodal Martinů.

Policie jako dobrá firma?
Přestože není třiapadesátiletý Bedřich Koutný oficiálním ředitelem, nýbrž je pouze pověřen řízením policie Jihomoravského kraje, má velké plány. A jeho podřízení ho musejí poslouchat. Má totiž úplně stejné pravomoci jako každý jiný krajský policejní šéf.

K jeho prvořadým úkolům, které chce ve funkci splnit, patří:
- Uplatňovat v policii orientaci na zákazníka, tedy chovat se k lidem a samosprávě jako dobře prosperující firma,
- doplnit personální stavy a efektivně využívat stávajících pracovních sil,
- podporovat otevřenost jak ve vztahu k lidem, tak ve vztahu k médiím,
- zlepšit mezilidské vztahy uvnitř policie,
- zvýšit počet policistů v ulicích,
- klást důraz na modernizaci a elektronizaci policejní činnosti a způsob její práce,
- zvýšit pocit bezpečí Jihomoravanů,
- zlepšit pracovní podmínky policistů.

 

Bedřich Koutný tvrdí: Piér je známý mé manželky


Proč doposud nemáte prověrku?
Nevím, úřad nesděluje důvody, pro které prověrku neudělí.

Nemáte alespoň tušení, proč stále ještě nebyla udělena?
To vůbec netuším. Byl jsem na jednom pohovoru na NBÚ v únoru roku 2007 a od té doby jsem žádné informace nedostal. Pouze jsem obdržel vyrozumění o tom, že mi prodloužili lhůtu pro udělení.

Jak jste tedy mohl včera tušit, že prověrku dostanete?
Je to trošičku nešťastná formulace. Kolegové mě prostě uklidňovali, že už bych ji měl dostat.

Kteří kolegové to byli?
Mí spolupracovníci ze Zlína.

Jak dlouho vlastně prověrka trvá?
Standardní doba je devět měsíců. Úřad ji však může prodloužit, a to až na dvojnásobek.

Jak je to u Vás?
V mém případě úřad využil maximální lhůty – tedy 18 měsíců.

Proč byl pan Piere na Vaší svatbě?
Počátkem devadesátých let měla moje manželka butik a pan Piere jí dodával zboží. Šlo tedy čistě o pracovní vztah. Když jsme se pak brali, přišel nám popřát. Připadá mi to velice nezajímavé, Pan Piere prostě vypil kafe a po patnácti minutách odešel.

Jak byste popsal Váš vztah k panu Pierovi? Je to Váš kamarád?
Je to známý mé manželky. Já se s ním nestýkám. Viděl jsem ho jednou v životě.

Nemáte strach, že skutečnost, že ještě nemáte prověrku, může nějak paralyzovat Vaši práci?
Určitě to bude menší komplikace. Zcela jistě budu muset pečlivěji zvažovat své kroky, hlavně v oblasti personální. Nicméně si myslím, že plnění základních úkolů to neovlivní.

Nebojíte se, že byste ji nakonec třeba nedostal?
Ne, mám čisté svědomí. Není prostě důvod, proč by tomu tak mělo být.

Co bude první věc, kterou uděláte ve své nové funkci?
Seznámím se s chodem Správy. Znám ji totiž pouze z pozice okresů, do Brna jsem jezdil pouze jednou za měsíc na poradu. Obejdu si jednotlivé odbory a seznámím se s lidmi. Poté začnu pracovat na nějaké koncepci.