Vandalové, kteří v noci na středu polili sochu Rudoarmějce na Moravském náměstí barvou, přidělali práci firmě, která se stará o údržbu parku. Ve čtvrtek ráno totiž začala památník čistit. Městská část Brno-střed však za to zaplatí jen několik tisícikorun.

„Odstraňování podobných projevů vandalismu je součástí smlouvy na údržbu parku na Moravském náměstí. Zaplatíme pouze za pronájem plošiny, protože na některá místa se nedá ze země dosáhnout. Vyjde to na několik tisícikorun,“ uvedl mluvčí radnice Brno-střed Roman Burián. Podle informací serveru brnensky.denik.cz polili vandalové pomník nejspíše vodou ředitelnou barvou. Její odstranění ale komplikuje členitost pomníku a jeho nerovný povrch.

V okolí Moravského náměstí je několik kamer. Na žádné z nich však není záznam, který by „natěrače“ odhalil. „Naše kamera, která je na Moravském náměstí, na pomník nevidí. Pachatelů si nevšimla ani žádná z projíždějících hlídek, která se v noci na středu pohybovala v centru města,“ řekl mluvčí brněnských strážníků Zdeněk Novák.