„Letos řešili policisté už 6 098 nehod, což je ve srovnání se stejným obdobím loňského roku o více než čtyři sta čtyřicet nehod méně. Usmrcených lidí je letos ale třiadvacet. To je bohužel o dvanáct více než loni,“ shrnula statistické údaje brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Na statistická čísla týkající se havárií v Brně, která včera zveřejnila policie, se dá dívat ze dvou stran. Pesimistický pohled vyzdvihne výrazný nárůst mrtvých na silnicích, optimista pochválí snížení nehodovosti. Ani jeden z pohledů ale není růžový.

Na výrazný nárůst mrtvých nemají policisté vysvětlení. Jedno je jisté. Policie za dvojnásobný počet obětí nemůže. „Nedá se to ovlivnit. Mrtví na silnicích spadají do dvou kategorií. V té první jsou takzvaní dobrovolní dárci orgánů, kteří jezdí velmi riskantně. Do druhé patří pak oběti, které doplatily na nekázeň ostatních řidičů,“ řekl brněnský policejní ředitel Jaroslav Vaněk.

Nejčastější příčiny nehod zůstávají stále stejné. „Jsou to nesprávný způsob jízdy a nedodržování maximální hranice povolené rychlosti,“ uvedl šéf brněnské dopravní policie Štěpán Zachara. I on tvrdí, že smrtelné havárie jsou ze strany policie neovlivnitelné. „Hlídky posílám na místa, která jsou nebezpečná. Nehody se smrtelným zraněním se ale letos staly tam, kde třeba za posledních pár let nikdy nehavaroval,“ poznamenal Zachara.

Šéf brněnských policistů si myslí, že naopak snížení nehodovosti je příčinou tvrdších postihů řidičů a stanovením priorit. „Před lety jsem si stanovil trojici přestupků, které měli dopravní policisté vymítit. Rychlost, telefonování za jízdy a nepřipoutávání se bezpečnostními pásy. Řidiči si na to zvykli a mnozí se ukáznili. Příští rok chystám pro brněnské řidiče překvapení. Jaké, to zatím nebudu prozrazovat,“ doplnil Vaněk.