Další měsíc navíc získala rodina Ludovíta Horvátha, které hrozilo stěhování zubytovny vulici Markéty Kuncové vŽidenicích. Podle vyjádření majitele za to mohlo jejich hrubé chování a slovní ifyzické útoky proti noční správkyni budovy. Ta je měla napomenout, že vstupní dveře se neotevírají kopáním.

„Pan Horváth ise svojí rodinou se mě inaší pracovnici za útoky omluvili. Smlouvu jsme jim proto prodloužili odalší měsíc a pokud se během této doby osvědčí, budeme jim ji prodlužovat až do té doby, dokud si nenajdou řádné ubytování,“ uvedl majitel Robert Hrdina.

Stále však platí rozhodnutí, že od prvního února nebudou vubytovně ubytovávat lidi mladší osmnácti let. „Už delší dobu si uvědomujeme, že rodiny smalými dětmi potřebují určité sociální zázemí, které jim naše společnost vbudově vulic Markéty Kuncové není schopna poskytnout. Cítíme, že jistě existuje zařízení, které se orodiny sdětmi postará lépe než my,“ napsala vtiskovém prohlášení jednatelka společnosti R.Hero reality Pavla Hrdinová.

Ubytovna dříve sloužila pro zaměstnance Zbrojovky, kteří by jinak do Brna museli dojíždět. Iteď by podle záměrů firmy měla sloužit ke krátkodobému ubytování dělníků.

Brněnský Deník Rovnost už vloni vsrpnu jako první informoval otom, že si lidé zokolí na chování nájemníků zubytovny stěžují.

„Je hrůza, co tu zvlášť děti dělají. Sousedce každou chvíli rozmazávají psí exkrementy po klice. Na mě zase pokaždé, když jdu třeba zobchodu, pokřikují vulgární nadávky,“ uvedla starší žena ze sousedství ubytovny, která ale kvůli obavám zpomsty nechtěla zveřejnit svéjméno.

Už se jí totiž stalo, že ji přepadli a chtěli po ní peníze. Když řekla, že žádné nemá, udeřili ji mladí útočníci pěstí do ramene. „Dokonce tu chodí jeden kluk, který učí ostatní, jak kopat lidem do nohou. Protože mám problémy skoleny, mohlo by mi to velmi ublížit,“ bojí se žena, která vsoučasném bytě bydlí už od roku1956.

Problémy musí vokolí ubytovny velmi často řešit také brněnští strážníci. „Posíláme tam hlídky častěji, než je obvyklé. Často řešíme výtržnosti a potyčky podnapilých lidí,“ uvedla mluvčí brněnských strážníků Denisa Kapitančíková.

Už loni úředníci slibovali, že se na situaci vŽidenicích zaměří. „Obrátili jsme se na Středisko integrace menšin, které přislíbilo systematickou práci sdětmi,“ uvedla tehdy Jitka Tesařová zodboru sociální péče brněnského magistrátu. Nic se však nezměnilo. Sousedé si nic neslibují ani od čtvrteční schůzky, na které se úředníci sociálního odboru setkali smajitelem Hrdinou.