Křivá výpověď, křivé obvinění a nepravdivý znalecký posudek. Tak zněl výčet trestných činů, kterých se podle žaloby dopustil brněnský advokát Jaroslav Barák. Obhájce, který zachránil před vězením desítky lidí, za mříže také nepůjde.

Přestože žaloba Barákovi vytýkala, že křivě obvinil policistu zbraní úplatků, brněnský městský soud ho vuplynulých dnech zprostil viny. „Soud neprokázal, že by výpovědi a svědectví obžalovaného byly nepravdivé,“ shrnul rozsudek soudce brněnského městského soudu Petr Schlagmann.

Kolotoč vyšetřování se roztočil vsrpnu před třemi lety. Tehdy Barák obvinil podnikatele Romana Šrahola a policejního komisaře Jaroslava Hladíka ztoho, že po něm chtěli peníze. „Šrahol měl Baráka varovat před tím, že na něj policista chystá obvinění vtrestní věci. Tomu prý může zabránit, když prý dostane pět set tisíc korun,“ uvedl státní zástupce Radek Doležel.

Barák se vydírat nenechal a šel na protikorupční policii. Ta ho vybavila odposlouchávacím zařízením a začala schraňovat na Šrahola a Hladíka důkazy. Pak zahájila jejich trestní stíhání. Šrahol sHladíkem stíhala za úplatkářství, podvod a zneužití pravomocí veřejného činitele.

„Nic jsem po advokátovi nechtěl a vůbec není pravda, že bych ho vydíral,“ zdůraznil Šrahol vsoudní síni. Čistý štít má ibrněnský policejní komisař Hladík, který se kvůli vyšetřování kauzy súplatkem dostal do problémů. „Barák to na mě navlíknul, aby se ztoho sám vyvlíknul,“ poznamenal Hladík.

Soud nakonec oba muže zprostil viny. Ati si kýbl špíny, které na ně Barák nalil, nenechali líbit. Jakmile si Šrahol vyslechl osvobozující verdikt, obrátil karty proti Barákovi a podal na něj trestní oznámení. „Barák jiného lživě obvinil ztrestného činu vúmyslu zahájit jeho trestní stíhání. Navíc jako svědek před soudem uvedl nepravdy ookolnostech, které měly podstatný význam při rozhodování soudu,“ dodal Doležel, který chtěl Baráka dostat za mříže na jedenrok.

Advokátovi hrozil až osmiletý trest. Soud se nakonec rozhodl jinak a Baráka zprostil viny. „Osvobozující rozsudek vpředchozí kauze podle rozhodnutí soudu nebyl vžádném případě důkazem, že by moje výpovědi mohly být křivé,“ oddechl si Barák po skončení procesu.

Obžalovaný advokát se před soudem obhajoval sám. Česká advokátní komora, která je největší stavovskou organizací právníků vČesku, ho ze svých řad nevyškrtla. Ve chvíli, kdy Barák čelil trestnímu oznámení, pozastavil si výkon advokacie ze zdravotních důvodů.

Barák mimo jiné obhajoval mediálně známý případ Patricie Odlevákové, která vkvětnu 2003zabila na vysokoškolských kolejích vBrně svou spolubydlící Danielu Taslerovou. Soud Odlevákovou zprostil viny, protože vdobě činu byla pod vlivem narkotik a za své jednání tedy nebyla odpovědná. Smrt mladé ženy tak zůstala nepotrestána.