Snad žádná firma na jihu Moravy netouží po tom, aby platila velké daně. S nápadem, jak oklamat finanční úřad přišel před osmi lety hodonínský podnikatel Marek Just. Ve středu se posadil na lavici obžalovaných u brněnského krajského soudu.

Podle žaloby vyrobil desítky falešných faktur, pokladních dokladů a jiných účetních dokumentů. Státní pokladna tak zchudla o více než pět milionů korun. „Just měl zastavárnu v Hodoníně. Spolu s ním je na lavici obžalovaných dalších třináct lidí, kteří vystupovali v jiných firmách. Faktury a jiné dokumenty, které Just vyráběl, obsahovaly zboží a služby, jež nikdy neexistovaly,“ řekl státní zástupce Tomáš Malík.

Čtrnácti obžalovaným hrozí za trestný čin krácení daně a poplatků až dvanáctileté vězení. Systém fungoval tak, že firmy zanesly do účetnictví fakturu na neexistující zboží nebo službu. Peníze šly na účet řady lidí včetně vetešníka Justa. Pak se zřejmě část peněz vracela zpátky do firem. Z nich si pak majitelé udělali „černý fond“.

Žalobu dopsal státní zástupce v dubnu 2004. Teprve po více než dvou letech se kauzou začal soud zabývat. Další líčení však odložil až na letošní září.