Stát, panovník či majitel hrabství si už od středověku bedlivě hlídal příjmy z výroby alkoholických nápojů. A přísně sleduje lihovarníky dodnes. Držet neznačený líh se totiž může jeho majiteli krutě nevyplatit. Problém s lihem má i ředitel lihovaru v Kobylnicích na Brněnsku Martin Hudeček. Žaloba ho viní z krácení daně a poplatků.

Na lavici obžalovaných však Hudeček neusedl sám. Vedle něj se posadili Vojtěch Mádr a František Houba ze společnosti VKS s. r. o., kteří podle žaloby vozili surový kvasný líh z Předhradí na Chrudimsku do lihovaru nedaleko Brna.

„Před dvěma lety vyrobil Mádr s Houbou ve firmě v Předhradí přes šestadvacet tisíc litrů lihu, který neprošel evidencí společnosti. Transport lihu v hodnotě šesti milionů korun zajistila policie v Rebešovicích a Kobylnicích na Brněnsku,“ řekl státní zástupce Tomáš Malík.

Hudeček podle něj jako ředitel kobylnického lihovaru od nich převzal surový kvasný líh, z něhož vyrobil a poté vyskladnil přes devatenáct tisíc litrů lihu za čtyři miliony korun. „Ani ten nepodlehl zdanění celníků,“ dodal Malík. Trojici mužů hrozí až dvanáctileté vězení.

Šéf lihovaru se však brání. „Žádný líh mimo účetní evidenci jsem nikdy nepřevzal. Celý spis je konstrukce policie a celních orgánů. Státní zastupitelství navíc sepsalo žalobu na základě nepodložených hypotéz,“ hájil se Hudeček před trestním senátem.

V kauze je podle něj mnoho podivných událostí, které se staly hned po jeho zatčení. „Týden poté, co mě soud poslal do vazby, se někdo vloupal do areálu lihovaru. Pachatele nezajímaly cennosti, ale kamerový systém, který odcizil. Vzal patnáct kamer, v nichž je záznam až deset dní starý. Kdo měl zájem na tom, aby dokumentace zmizela?“ tázal se Hudeček.

Podezřelí podle policie spolupracovali i s nejmenovaným celníkem, jenž je předem informoval, že celní ředitelství připravuje kontrolu lihovaru a zhatil tak tehdejší akci. Líčení bude pokračovat ve středu 15. května, ale konečný verdikt zatím ani žalobce ani obhájci neočekávají. Advokáti totiž budou chtít přizvat k soudu další svědky.