Hanebnost a nemravné chování. Tak zhodnotil brněnský městský soud jednání šesti obžalovaných v kauze vývozu kůže z mrtvých těl do zahraničí. Přestože lékařům z tkáňové banky ve Fakultní nemocnici Brno hrozilo až osmileté vězení, verdikt soudu byl mírnější. Odsoudil je k podmínečným trestům a vysokým pokutám.

„Pět bývalých a současných zaměstnanců tkáňové banky z Fakultní nemocnice Brno-Bohunice a syn jedné lékařky čelili žalobě z toho, že posílali tkáň do nizozemské orgánové banky Euroskinbank. Peníze, které měla z ciziny dostat brněnská fakultní nemocnice, inkasovali na soukromé účty,“ shrnul žalobu státní zástupce Ivo Hahn.

K jednání obžalovaných, které ochudilo brněnskou nemocnici o nejméně sedm milionů korun, měl příměr. „Jejich jednání bylo stejné, jako by dělník v automobilce vynášel náhradní díly pro jinou továrnu na auta. Lékaři z tkáňové banky také pracovali na zakázku,“ přiblížil Hahn.

Lékař: Peníze z ciziny byla odměna
Hlavní postavou nelegálních obchodů byl bývalý šéf tkáňové banky Jiří Adler. Už při trestním stíhání nemocnici opustil a nyní pracuje v laboratoři jako lékař. „Jsem nevinný. V médiích se píše o obchodech s tkání, ale tkáň je dar. Nedá se koupit. Peníze z Nizozemí byla jen odměna za dobrou práci,“ uvedl Adler. Od soudu odcházel s tříletou podmínkou. Navíc musí zaplatit peněžitý trest jeden a půl milionu korun. Pokud nezaplatí, půjde od vězení.

Oční rohovka, kostní tkáň, vazy a kůže směřovaly do nizozemské tkáňové banky bezmála dva roky. Opačným směrem mířily tučné odměny na účty lékařů, kteří pracovali ve tkáňové bance fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích. Peníze ale měl správně dostat špitál, který tak mohl být bohatší o sedm milionů korun. Z obsáhlého soudního spisu vyplývá, že z Brna do zahraničí putovalo nejméně šedesát metrů čtvereční kůže. To je asi třicet těl.

„Aktéři nelegálního obchodu dostávali za stejnou práci zaplaceno dvakrát. Euroskinbank vlastně sponzorovala život obžalovaných,“ zdůraznil předseda senátu brněnského městského soudu Aleš Dufek. Neobměkčily ho ani bohulibé skutky, na které se šestice pachatelů vymlouvala. Například že peníze použili na vzdělání a literaturu. „Pokud by si Adler kupoval za miliony z ciziny knihy, měl by doma Národní knihovnu. Ve skutečnosti si hanebně nechal platit za části lidských těl. A to je nemravné,“ konstatoval Dufek.

Vedení nemocnice nic nevědělo
Pozoruhodné na případu „kšeftování“ s lidskou kůží je fakt, že vedení brněnské nemocnice nemělo o jednání svých podřízených nejmenší tušení. „Nikde nebyl jediný záznam o tom, že tkáň vyvážejí do Nizozemska. Proto zřejmě tehdy neexistoval důvod, aby se vedení nemocnice zabývalo pochybením zdravotníků. Všechno sedělo a nic podle dokumentů ani nechybělo,“ řekl bývalý náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Jaroslav Peprla, který se od svých podřízených distancoval.

Obžalovaní i státní zástupce se proti verdiktu soudu odvolali ještě v soudní síni. Kauzou se tak bude zabývat brněnský krajský soud.

Čtěte více: Sníh zaskočil advokáty. K soudu nemohli přijít včas