Advokáti pětice obžalovaných v případu nelegálního obchodování s lidskými tkáněmi zřejmě nestihli včas přezout svá auta do zimních pneumatik. Snad jedině tak se dá vysvětlovat jejich pozdní příchod k odročenému hlavnímu líčení před brněnským městským soudem.

Zatímco obžalovaní, státní zástupce, soudce i přísedící přišli včas, obhájci měli zpoždění. „Ráno mi volal jeden z advokátů, který bydlí někde u Golčova Jeníkova. Prý nemá zimní gumy. Jestli je chce shánět teď, asi nedorazí,“ konstatoval předseda senátu brněnského městského soudu Aleš Dufek.

Toho překvapila i neúčast obhájců, kteří bydlí v Brně. „Vidím, že sněží, ale nechápu, proč tady není advokátka z městské části Brno-Líšeň. Že by nemohla sjet ze zasněženého kopce?“ tázal se Dufek.

Přes nepřízeň počasí a poloprázdné lavice na straně obžalovaných ale soudce zahájil líčení přesně v půl deváté. „Oni přijdou, začneme bez nich,“ mávl Dufek rukou a začetl se do poměrně obsáhlého soudního spisu. Ten čítá bezmála devět tisíc stran listinných důkazů. Při čtení spisu se advokáti postupně trousili do soudní síně. Mohli tak klást dotazy a reagovat na průběh hlavního líčení. Sníh nesníh.

Kšefty s kůží

Lékařům brněnské Fakultní nemocnice, kteří pracovali v tkáňové bance, hrozí až osm let vězení za to, že obchodovali s lidskou kůží. Tu posílali do Nizozemí, kde si tkáň přebírala soukromá společnost Euroskinbank.

„Jednalo se o organizovanou skupinu lidí, kteří vyváželi kůži z mrtvých těl do zahraničí,“ zdůraznil v žalobě státní zástupce Ivo Hahn. Přestože obžalovaní tvrdí, že dělali „bohulibou“ činnost, žalobce míní pravý opak. „Je to podobné, jako by dělník v automobilce bral náhradní díly pro jinou automobilku. Samozřejmě, že na zakázku. To je přece také trestné,“ poznamenal Hahn.

Hlavní postavou je bývalý šéf tkáňové banky Jiří Adler. Už při trestním stíhání nemocnici opustil a nyní pracuje v laboratoři jako lékař. „Jsem zaměstnaný v soukromém sektoru v zahraničí. Kde, to nebudu říkat,“ řekl Adler.

Oční rohovka, kostní tkáň, vazy a kůže směřovaly do nizozemské tkáňové banky bezmála dva roky. Opačným směrem mířily tučné odměny na účty lékařů, kteří pracovali ve tkáňové bance Fakultní nemocnice v brněnských Bohunicích. Peníze ale měl správně dostat špitál, který tak mohl být bohatší o sedm milionů korun.

Složitý proces míří ke konci. Verdikt nad lékaři, by měl padnout dnes odpoledne.