Ztráta paměti. Tak by se dalo stručně shrnout včerejší jednání brněnského krajského soudu, který se opět po jednodenní pauze zabýval případem čtyř mladíků z Hodonínska. Ti podle žaloby letos v květnu za hodonínským obchodním domem Centrum nejprve fyzicky napadli a poté polili toluenem a zapálili šestadvacetiletého Roma Jana Tótha. Muž po pěti dnech v brněnské nemocnici na následky těžkých popálenin zemřel.

Středeční den se nesl v duchu rozporů ve výpovědích, svědci totiž říkali něco jiného policistům při vyšetřování a něco jiného v soudní síni. Někteří z nich přímo odmítli zopakovat před senátem své výpovědi a žalobce jim tak musel klást otázky, aby se vůbec něco dozvěděl. Téměř všichni pak tvrdili, že si z onoho osudného dne příliš nepamatují.

Ani první z předvolaných svědků Lukáš Hrnčíř nebyl příliš sdílný. V Hodoníně má pověst člověka, který sympatizuje se skinheads. Přestože sveřepě odmítal příslušnost k tomuto hnutí, byl to právě on, kdo měl přímo na místě pořídit dvě fotky hořícího Tótha. „Vyfotil jsem si to, bral jsem to jako zajímavost,“ odůvodnil své jednání Hrnčíř.

To, že se na místě činu fotilo, v podstatě potvrdil i další z předvolaných svědků Zbyněk Šiler. V té době pracoval v pizzerii, ve které ten den čtveřice obviněných mladíků popíjela. „Zaslechl jsem něco o tom, že se tam fotilo. Když jsem se o to ale začal zajímat, doporučili mi, abych mlčel a nestaral se,“ vypověděl Šiler.

Přestože soud ve věci zatím nerozhodl, jedno je jisté. Tresty udělené jednotlivým obžalovaným budou odlišné. Juraj Lukáš, který byl tím, kdo Roma zapálil a spáchal vraždu, může za zdmi vězení strávit až pětadvacet let. To je totiž nejvyšší možný trest, který má česká justice k dispozici. Ostatní mladíci, kteří se podle žaloby dopustili výtržnictví, by se v tom nejhorším možném případě mohli na okolní svět dívat pouze skrz vězeňské mříže dva roky.

Tóthovi blízcí však mají již nyní jasno. „Nebudu spokojená se žádným rozsudkem. Ať dostanou jakýkoliv trest, bratra už mi to nevrátí,“ objasnila svůj postoj sestra zavražděného muže Anna Tóthová. Jediný, podle ní skutečně spravedlivý rozsudek, však žádný soudce vynést nemůže. „Zasloužili by si trest smrti,“ dodala rezolutně Tóthová.

Jak to nakonec se čtveřicí mužů dopadne, bude jasné nejdříve na konci listopadu. Soud si totiž ještě vyžádal toxikologické rozbory, které mají objasnit, kolik alkoholu měli obžalovaní v krvi v době spáchání činu.

Související článek:

- Obžalovaní z vraždy jsou aktivní neonacisté

- Muž, který upálil Roma, stráví ve vězení třináct a půl roku