Za půl miliardy korun se dá koupit ledacos. Zvlášť, když by takovou sumu vyplatil stát ze své pokladny. Peníze v rozpočtu však nejsou, a měl by je tam doplatit zlínský podnikatel Roman Vaškůj. Žaloba ho totiž viní z krácení daní a poplatků.

„Vaškůj jako jednatel firmy CWA nechal v roce 1994 dovézt ze Slovenska více než šestnáct set cisteren nafty a benzinu, za které neodvedl státu ani spotřební daň, ani daň z přidané hodnoty. Státu tak vznikla více než půlmiliardová škoda,“ řekl státní zástupce Zdeněk Kasal.

V tomto případě však nejde o známé machinace s lehkými topnými oleji, s nimiž obchodovaly v druhé polovině devadesátých let desítky lidí. Kriminalisté však tvrdí, že Vaškůj záměrně obešel zákon, aby se mohl obohatit. „Za trestný čin krácení daně a poplatků s tak velkou škodou hrozí obžalovanému až dvanáct let vězení,“ uvedl předseda senátu brněnského krajského soudu Daniel Plšek.

Barvitá obhajoba

Zlínský pětačtyřicetiletý podnikatel s obžalobou nesouhlasí. „Je zmatečná. To, co je v ní napsáno, se nikdy nestalo. Jsem nevinen,“ začal Vaškůj svou obhajobu, která trvala bezmála půldruhé hodiny. K soudu si totiž podnikatel donesl vlastní prezentaci, která graficky přiblížila, jak se všechny transakce odehrávaly. „Vystudoval jsem mezinárodní obchod a soustředil jsem se hlavně na celní problematiku. Obžaloba vidí v mém podnikání cosi temného a nezákonného, ale to není pravda. Samozřejmě, že jsem řádně platil daně,“ hájil se Vaškůj.

Soudní síň změnil podnikatel na několik desítek minut v posluchárnu na vysoké škole ekonomického zaměření. Při prezentaci barvitě popisoval, jak se na Slovensku nakupovaly pohonné hmoty, jaké dostávali řidiči kamionů dokumenty a jaký byl postup slovenských a českých celníků. Grafika jeho prezentace byla dokonce tak dokonalá, že chvílemi připomínala animovaný film. Na obrazovce velkoplošné televize totiž mohli soudci, žalobce, obhájci i ostatní lidé v soudní síni vidět postavičky celníků, kteří razítkovali doklady, nebo cisterny, jak se až po vrchní uzávěr plní pohonnými hmotami.

Podle Vaškůje je to on, který je obětí. Soudu totiž řekl, že si pro dovoz paliv vzal komisionáře - firmu Hora, z níž se později stala společnost Horex. „Ta dostávala veškeré peníze k tomu, aby závazky ke státu řádně odvedla. To, že se tak nestalo, není můj problém. Nemohu za to,“ uvedl podnikatel.

Soudní proces zřejmě potrvá několik měsíců. V kauze figuruje mnoho svědků a celý spis má více než čtyřicet tisíc stran. Z toho jen polovina jsou výsledky soudních znalců.

Uplatil sekretářku?

Vaškůjovo jméno figuruje i v úplatkářské aféře kolem místopředsedy vlády a ministra pro místní rozvoj Jiřího Čunka. Právě Vaškůj měl být tím, kdo se snažil uplatit svědkyni v Čunkově kauze. Ta se týkala převodu většinového podílu Vsetína ve firmě Vsetínské byty na realitní společnost H&B Real ještě v době, kdy byl Čunek starostou.

Vaškůj se letos na konci února sešel s dalšími dvěma muži a bývalou ministrovou sekretářkou Marcelou Urbanovou. Krátce poté jej zatkla policie. Urbanová tvrdí, že jí Čunek nabídl peníze za to, když změní svou výpověď. Ta je jedním z hlavních důkazů, na nichž vyšetřovatelé postavili obvinění lidoveckého předsedy z korupce. Vaškůj se hájí tím, že chtěl pouze dokázat nevěrohodnost Urbanové. Poté, co by peníze převzala, by prý celou věc zveřejnil.