Sprchový gel Adidas s peprmintovou příchutí, který si do brněnské vazební věznice s sebou nesl pětadvacetiletý odsouzený, skrýval kromě gelu i něco navíc. Ve čtvrtlitrové lahvičce byl totiž sáček s marihuanou.

„Trest nastupoval odsouzený v pondělí. Jako každý se musel podrobit osobní prohlídce. Při ní našla vězeňská stráž šampon s neznámou látkou rostlinného původu,“ potvrdila mluvčí Vazební věznice Brno Soňa Haluzová. Kvůli podezření, že je v sáčku narkotikum, přivolali muži v uniformách psovoda se speciálně vycvičeným psem. „Ten označil, že šamponu byla psychotropní látka,“ dodala Haluzová.

Sprchový gel i s igelitovým sáčkem plným neznámé látky si převzali policisté, kteří drogu podrobí znaleckým expertizám. S největší pravděpodobností se jednalo o několik gramů usušené marihuany, kterou chtěl odsouzený ve vězení kouřit. Policisté, kteří vyšetřování pašování drogy za mříže převzali, nyní podezírají mladíka ze spáchaní trestného činu.

Odsouzený nastoupil do vězení sám a dobrovolně. Trestní rejstřík čistý nemá, už dříve byl jednou trestaný. „Nyní je odsouzen k trestu odnětí svobody v délce jednoho roku za trestné činy krádeže a porušování domovní svobody,“ přiblížila Haluzová další škraloup, který si musí mladík za mřížemi odpykat.

Pašování drog za zdi věznice v brněnských Bohunicích je podle vedení nápravného zařízení ojedinělé. Poslední případ se stal před dvěma roky. Tehdy se snažil pronést do vězení jeden odsouzený marihuanu ukrytou v deodorantu. Mnozí pašeráci si myslí, že balením drog do lahví kosmetiky zabrání jejímu vystopování. Mýlí se. Vycvičení psy narkotika najdou i přes to, že pach drog přeráží vonná vůně parfémů, sprchových gelů a deodorantů.