Nemocné i zdravotnický personál okrádá ve Fakultní nemocnici Brno v Jihlavské ulici neznámý zloděj. Podle kriminalistů, kteří případ vyšetřují, se dopustil za poslední dva roky minimálně padesáti krádeží. Jeho kořist se blíží už ke sto tisícům korun. Policie po něm pátrá.

„Pachatel bere z nočních stolků pacientů i z pokojů zdravotních sester zejména peněženky a kabelky. Policisté zjistili, že se muž pokusil na ukradené platební karty vybrat peníze z bankomatů v Brně, Třeboni, Hodoníně a Třebíči,“ uvedla brněnská policejní mluvčí Andrea Procházková.

Podle kriminalistů se jedná o muže ve věku asi šedesáti let, který je silnější a robusní postavy. Pachatel nosí dioptrické brýle a nad levým okem má větší tmavé mateřské znaménko. Fotografii získali policisté z jednoho bankomatu, kde zloděj vybíral na ukradenou platební kartu.

S fotografií, která visí na každé policejní stanici, byli detektivové i v bohunické nemocnici. Ukázali ji zdravotnickému personálu a jedna ze sester muže poznala. „Asi před rokem jsem ho přistihla na pokoji, kde prohledával noční stolek jednoho z pacientů,“ přiznala sestřička kriminalistům.

Zloděje lze poznat. Nemá pyžamo ani plášť
V areálu fakultní nemocnice nejde podle jejího vedení o ojedinělý případ. Krade se prý pořád. Personál má však jasné pokyny, jak vstupu zlodějů do lůžkových oddělení zabránit. „Pokud není doba návštěv, nemají tam cizí lidé co dělat. Zdravotníci vědí, že pokud neznámý člověk nemá nemocniční stejnokroj nebo pyžamo, musí zjistit, co na oddělení pohledává,“ tvrdí mluvčí brněnské fakultní nemocnice Anna Nesvadbová.

Pacienti, kteří se zotavují v nemocnici z úrazů a nemocí, se o zlodějích vyjadřují poměrně ostře. „Jsou to hyeny. Jinak se to ani nedá nazvat. Nechápu, jak může někdo okrást člověka, který je připoutaný na lůžku,“ myslí si Zdeněk Nejezchleb z Jedovnic na Blanensku. Ve fakultní nemocnici leží už několik dní. Týden byl v bezvědomí. „Mám s sebou málo peněz, ale v nočním stolku mám mobil. Není sice drahý, ale jsou v něm všechny kontakty. Kdyby mi ho někdo vzal, vadilo by mně to,“ dodal Nejezchleb.

Pacienti ve fakultní nemocnici si mohou cennosti schovat u sester. Mají tak jistotu, že o ně nepřijdou. Tedy v případě, že zloděj nebude „úřadovat“ přímo na sesterském pokoji. „Samozřejmě, že některé věci si nechávají lidé v nočních stolcích. Evidujeme i případy, kdy si pacienti kradou věci mezi sebou. Ale mnohdy na to chybí důkazy,“ poznamenala Nesvadbová.

Starší zloděj, který má na svědomí minimálně padesát krádeží v bohunické nemocnici, je podle policistů velmi aktivní. Není také vyloučeno, že se stejný muž mohl dopouštět podobných krádeží i na jiných místech. A to nejen v Brně, ale i okolí. Policisté proto požádali o pomoc případné svědky. „Lidé, kteří muže znají, nebo ho někde viděli, mohou volat kriminalistům na linku 974 628 734, případně využít tísňovou linku 158,“ uvedla Procházková.

Krade se i jinde. Kromě peněz mizí třeba vybavení
Nenechavost a drzost zlodějů velmi trápí i brněnskou Nemocnici Milosrdných bratří. Z interiérů zmizí podle vedení nemocnice každoročně věci za desetitisíce korun.

„Například nedávno vzaly za své dva sušáky na ruce, jejichž cena se pohybuje od tří do pěti tisíc korun. V rukách zlodějů končí i dávkovače mýdla, ventily na radiátorech, zrcadla, kování na dveřích, kryty světel, vypínače, vodovodní baterie, splachovací nádržky a dokonce i záchodová prkénka,“ vyjmenoval seznam ukradených věcí mluvčí Nemocnice Milosrdných bratří Pavel Gejdoš.

Pacienti či jejich návštěvy si z městské nemocnice v brněnské Polní ulici odnášejí domů také příbory, ručníky, utěrky či pyžama. Erárního prádla každoročně zmizí až třicet procent. Na záchodech jen krátce po umístění zase mizí toaletní papíry a papírové ručníky. „Lidé nás bohužel často kritizují, že hygienické prostředky na záchodech nejsou, ale neví, že ještě před pár minutami tam byly. Záchody však není možné kvůli ochraně soukromí monitorovat kamerami a nelze je ani zamykat. Nejde bohužel ani kontrolovat tašky odcházejících lidí, což by asi jediné zloděje odhalilo či odradilo,“ tvrdí Gejdoš.

Personál městské nemocnice eviduje i jeden kuriózní případ. Zřejmě přímo před očima nevšímavých procházejících se tam nedávno ztratila i nástěnná mapa Brna. Na tu se mohli dívat návštěvníci u hlavního vchodu v přízemí nemocnice.

klikněte pro zvětšení