Sezona nakloněná zlodějům. Toto tvrzení znít jako výzva pro všechny majitele nenechavých rukou. Ale vypadá to, že v Brně se v poslední době podobným osobám daří.

„V Cihlářské ulici jakoby mimochodem strčila dvojice neznámých pachatelů do jedenadvacetiletého muže. Z kapsy mu přitom jeden z výtečníků vytáhl peněženku s veškerými doklady a větším množstvím peněz,“ uvedl na konto jednoho z případů mluvčí brněnské policie Bohumil Malášek. Zloději si tak podle něj přišli na více než sto dvacet tisíc korun.

Další případ evidují brněnští policisté v městské části Židenice. „Do tamního rodinného domku vnikl ve středu neznámý pachatel a z podkroví odnesl rodinné šperky,“ popsal další loupež Malášek. Ani v brněnské čtvrti Řečkovice nebyl klid. „Na naši linku se obrátila osmačtyřicetiletá žena, aby oznámila, že ze sídla její firmy zmizely šperky za více než sto padesát tisíc korun,“ popsal další případ Malášek. Neznámý pachatel se však nespokojil pouze se skvosty. Ke svému lupu přidal také hotovost v hodnotě sto tisíc korun.

Poslední případ je z brněnského Mendlova náměstí. Brněnský podnikatel bude příště opatrnější. Než někde zaparkuje, pečlivě se přesvědčí, zdali ze svého auta neudělal výkladní skříň. „Muž po návratu zjistil, že postrádá nejenom kufřík s důležitými firemními dokumenty a osobními doklady, ale také dva mobilní telefony, digitální fotoaparát a platební karty,“ vyjmenoval seznam odcizených věcí Malášek. Vyčíslená škoda převyšuje dvacet tisíc korun, nemluvě o škodě vzniklé ztrátou firemních dokladů – z tohoto pohledu je zanedbatelná i škoda na poškozených dveřích auta, kterými se pachatel do auta dostal.