Poslední jmenovaný ofenzivní záložník je trochu zvláštní případ, protože před rokem přestoupil do Blanska, jenže Zbrojovka si u něj pojistila právo na zpětný odkup. Ten možná využije. „Upřímně jsem ani nečekal zájem Brna, abych šel zpátky, ale byl jsem rád, když mi trenér zavolal a oslovil mě, zda to chci zkusit znovu. Neváhal jsem a všechny ostatní nabídky jsem okamžitě odvolal, Zbrojovka je priorita,“ prohlásil Mach.

Jan Silný už na jaře s jistotou líšeňský dres neoblékne.
Silný už trénoval s Jabloncem. Rozhodování bylo jednoduché, říká o přestupu

Jedenadvacetiletý mladík zažil povedený podzim ve třetiligovém Blansku, v sedmnácti duelech vstřelil čtyři branky a nabídky se hrnuly. „Řešil se Žižkov, Prostějov, ze začátku i Vyškov, ale trenér zavolal relativně brzy, nic nebylo v pokročilém stavu,“ usmál se Mach.

V brněnském áčku nastupoval už v ročníku 2019/2020, šanci dostal v šesti druholigových utkáních, jenže pak už hrál jen za juniorku a odešel. Teď si i v nabité konkurenci věří. „Když jsem tady začínal, bylo mi osmnáct, nebyl jsem vůbec zkušený ani rozehraný. Už si věřím mnohem víc. Doufám, že se mi povede příprava a budu pravidelně naskakovat. Věřím, že to zvládnu a bude jedině dobře, když budu fotbalově růst vedle takových hráčů,“ poznamenal Mach.

Plán přípravy Zbrojovky Brno
15. ledna, 11.00: Zbrojovka – Zlín (Fotbalové centrum Brno)
22. ledna, 13.00: Zbrojovka – Vyškov (Tipsport liga, Fotbalové centrum Brno)
26. ledna, 13.00: Zbrojovka – Trenčín (Tipsport liga, Fotbalové centrum Brno)
29. ledna, Olomouc – Zbrojovka (Tipsport liga, termín bude upřesněn, Olomouc)
31. ledna – 5. února: soustředění ve slovenském Senci
2. února, 13.30: Banská Bystrica – Zbrojovka
12. února, 11.00: Podbrezová – Zbrojovka (Uherský Brod)
19. února, 11.00: Zbrojovka – Petržalka (Fotbalové centrum Brno)
26. února: Zbrojovka – Opava (Srbská, termín bude upřesněn)
5. března: zahájení jarní částí

Ještě povedenější podzim prožil Jambor, který si vydobyl stále místo v sestavě druholigového nováčka Vyškova. Kapitán reprezentační devatenáctky ve dvanácti utkáních dvakrát skóroval. „Snažil jsem se hlavně podávat kvalitní výkony na hřišti, abych každý zápas dokazoval, že na to mám. Doufám, že se mi to nějakým způsobem povedlo. Jsem rád, že si mě Brno stáhlo zpátky a porvu se o to,“ slíbil osmnáctiletý Jambor.

Defenzivní záložník si uvědomuje, že ho čeká hodně práce, aby se v kádru udržel. „Když jsem měl volno, chodil jsem na domácí zápasy, klukům jsem fandil a určitě to bude složité. Poslední půlrok mi ovšem pomohl a doufám, že budu platný a zůstanu. Jsem Brňák a vždycky jsem tady chtěl hrát,“ řekl.

Ze závěru podzimu si ovšem odnesl zranění, takže zatím trénuje individuálně. „Trápilo mě koleno, naštěstí se nepotvrdilo podezření na vazy s meniskem. Dávám se dohromady, abych se brzy zapojil do plného tréninku,“ uvedl Jambor.

Šance na setrvání na Srbské má rozhodně vysoké. „David odehrál výborný podzim ve Vyškově, viděl jsem ho ikskrát na vlastní oči, měli jsme ho hodně pod kontrolou a má největší šanci vybojovat si místo. I Marek Mach byl v Blansku výborný, stal se stěžejním hráčem,“ okomentoval navrátilce trenér Dostálek.

Na podzim se dařilo i Lhoteckému ve třetiligové Kroměříži. Vstřelil osm branek v sedmnácti utkáních. „Pro něj máme víc variant. Budeme řešit, zda si ho podržíme celou přípravu. Dostane šanci, aby se ukázal. Když si řekne o místo, proč bychom ho měli pouštět? Ať hraje,“ dodal kouč Zbrojovky.

Masér Jiří Bílý (na snímku vlevo) a lékař Milan Novotný běží ke zraněnému brněnskému hráči.
Masér i „vrba“. Bílý při práci ve Zbrojovce fotbalistům naslouchá

Jedinou zcela novou tváří na úvodním tréninku se stal gólman Jakub Šiman. Plzeňský odchovanec na podzim chytal v druholigové Příbrami, kde nastoupil do dvanácti duelů. „Máme dva vyrovnané brankáře, Martina Berkovce a Jirku Flodera. Samozřejmě Jirka je perspektivnější, což není nic proti Martinovi, a byli bychom rádi, aby měl větší vytížení. Řešíme jeho uvolnění, aby jinde chytal pravidelně a měli jsme od léta nachystaného druhého gólmana,“ objasnil tah vedení Dostálek.