Vlnu emocí však na stadionu v Srbské ulici vyvolala situace z úvodu druhé půle, kdy Kalabiškovu bombu vykopl ostravský obránce Neves. A podle televizních záznamů už míč přešel brankovou čáru. „Dali jsme regulérní gól, který pomezní sudí neviděl. Kdybychom tím šli do vedení, utkání by vypadalo jinak,“ zlobil se brněnský trenér Miroslav Beránek.

Skóre utkání tak otevřeli až hosté, kteří přijeli dobývat Srbskou coby čtvrtý celek nejvyšší soutěže. Lukeš zakroutil přímý kop přesně na hlavu stopera Neuwirtha, který prodloužil míč do sítě. „Při tom gólu jsme mohli udělat něco jinak, jsem v něm trochu namočený,“ kál se brněnský obránce Jiří Huška, který dostal při zranění Dvorníka překvapivě přednost před Slovákem Križkem.

Brno si především v úvodních pasážích obou poločasů vytvořilo velké příležitosti, ale koncovka byla prachbídná. Za hlavu se chytal především Rabušic. Srbská vybuchla nadšením až deset minut před koncem, kdy si matador Dostálek narazil s Husárem a uvnitř pokutového území prokázal nejzkušenější brněnský fotbalista chladnou hlavu. „Oba dva týmy chtěly vyhrát, rozhodující moment přišel s ostravským vedením Připravovali jsme se na jejich standardky, ale Lukeš je zahrával fantasticky. Po brance jsme šli do rizika, což soupeři vyhovovalo, naštěstí nás podržel Bureš. V závěru jsme se vzepjali a bojovali o vítězství až do poslední akce,“ potěšilo Beránka.

V úvodních třech jarních kolech ani jedno z mužstev neprohrálo, Baník se ani včera nezbavil brněnského strašáku. Na jihu Moravy vyhrál poprvé a naposledy v dubnu 1994.

A v závěru ho mohl o bod připravit brněnský záložník Křeček, který nastřelil břevno. Tyčku předtím nastřelil i hostující Varadi. „Viděli jsme dramatické utkání, které mělo spád na obě strany. Nejblíže k dalšímu gólu jsme měli z protiútoků, ale ani jednu akci jsme nevyužili. Brno mělo šance, které jsme uhasili jen díky výkonům našich stoperů Neuwirtha a Bolfa. Domácí hráli velice dobře a potvrdili, že předchozí šest bodů nezískalo náhodně,“ pochválil protivníka ostravský kouč Miroslav Koubek.

1. FC Brno – Baník Ostrava 1:1

Poločas: 0:0. Branky: 80. Dostálek – 51. Neuwirth. Rozhodčí: Adámek 3 – Večeřa, Gallo. ŽK: Neuwirth, Greguš (O). Diváci: 4055.

Brno: Bureš 3 – Jílek 3, Huška 3, Trousil 2, Husár 3 – Dostálek 2, Křeček 3, Polách 2 – Rabušic 3 (58. Okleštěk 3), Došek 2, Kalabiška 2. Trenér: Beránek.

Ostrava: Baránek 3 – Řezník 3, Bolf 3, Neuwirth 2, Neves 2 – Lukeš 2, Greguš 3, Lička 2 – Varadi 2, Strnad 4 (46. Vydra 3), Zeher 3 (78. Kraut). Trenér: Koubek.

Dostálek: Takový zápas se lidem musel líbit

Brno /ROZHOVOR/ - „Baníček, nejlepší u nás!“ řvali v kotli ostravští fanoušci. V dohrávce 19. kola fotbalové Gambrinus ligy na hřišti 1. FC Brno tentokrát ale jejich pokřik neplatil. A mohl za to především pětatřicetiletý záložník Richard Dostálek, který v 80. minutě po přihrávce spoluhráče Oklešťka doklepl balon za záda hostujícího gólmana Baránka. Devětapadesátou ligovou brankou v kariéře tak zajistil Brnu bod za remízu 1:1. „Okli mi to dal na zlatém talíři a já jsem mu poděkoval,“ usmíval se brněnský matador.


S ostravským Baránkem jste si pak něco povídali. Co vám říkal?
Víťa je můj velký kamarád, byli jsme spolu na vojně, pak i ve Zlíně. Byl naštvaný, že jsem mu dal gól zrovna já. Podle mě udělal chybu. Neměl chodit na bok po balonu, tím pádem nechal volnou branku.

Máte bod, ale mohly být i tři. Televizní záběry ukázaly, že střelu Kalabišky ze začátku druhé půle vykopával Neves až za čárou…
Nedá se nic dělat. Blízko brány bylo hodně hráčů, pomezní to prostě neviděl, měl stát líp. (úsměv) My děláme v zápasech spoustu chyb, dělají je i rozhodčí. Jsou jen lidi, určitě tak nerozhodli úmyslně.

Věděli jste, že vám neuznali regulérní gól?
Ne, tuhle informaci se dozvídám až od vás. Ale to je jedno, stejně bychom s tím nic neudělali.

Celkově tedy remízu s Baníkem považujete za úspěch?
Chtěli jsme vyhrát, ale nepodařilo se to. Před začátkem jara bychom sedm bodů ze tří zápasů brali. S Ostravou jsme prohrávali, podařilo se nám vyrovnat, proto musím říct, že u mě vládne spokojenost. I lidem se zápas musel líbil. Bylo to nahoru dolů, spousta střel, hodně šancí. Mohl vyhrát Baník i my, na konec z toho vychází dělba bodů.

Výkon brněnského týmu se vám líbil?
Nikdy to není ideální, mohli jsme zahrát určitě lépe. Věděli jsme třeba, že jsou silní při standardních situacích, přesto jsme si z jedné nechali dát gól. To zamrzí.

Ostrava je jedním z adeptů na titul. Jak se vám zamlouvala její hra?
Bylo vidět, že jejich hráči dokážou držet balon na zemi a hrát kombinačně. Předváděli opravdu perfektní fotbal. Mají super střed zálohy, kde hraje mladý Lička i zkušený Lukeš. Chvilkami nás dost přehrávali, ale občas i my je. Jako divák byl bych s takovým fotbalem spokojený.

Gól Kalabišky měl platit, míní Brňané

Brno - Regulérní branka, prohlašovali unisono zástupci brněnského tábora po ráně Jana Kalabišky, kterou ostravský obránce Neves podle důkazů televizních kamer vykopával zpoza brankové čáry.

Tento sporný moment ze 46. minuty se podepsal na vývoji utkání Gambrinus ligy, v němž se 1. FC Brno s Baníkem rozešlo smírně 1:1. „Máme bod, ale mohly být i tři… Nedá se nic dělat. Blízko brány bylo hodně hráčů, pomezní to prostě neviděl, měl stát líp,“ pronesl s trpkým úsměvem brněnský střelec vyrovnávací branky Richard Dostálek. „Soustředil jsem se na to, abych odehrál míč. Nevím, zda to bylo před nebo za brankovou čárou,“ dušoval se po utkání Fernando Neves.

Oba trenéři se shodli, že takovým momentům by zamezili videorozhodčí, kteří se už několik let úspěšně využívají například v hokeji. „Nemůžu nic komentovat, protože jsem neviděl záznam a z lavičky jsem od toho byl sto metrů. Pokud říkáte, že šlo o regulérní branku, asi měla platit, ale to k fotbalu patří. Až budou na zápasech kamery, pomůžou k řešení takových situací, v nichž často centimetry rozhodují o osudech trenérů a velkých penězích,“ potvrdil ostravský kouč Miroslav Koubek.

Za pravdu mu dal také jeho brněnský kolega. „FIFA i UEFA se zavedení videa brání, ale i věhlasní trenéři žádají objektivitu. S videorozhodčími už by se nemohlo stát, aby na mistrovství světa postupovaly týmy po sporných situacích. Kalí to náš sport,“ řekl Miroslav Beránek.

JAROSLAV KÁRA
JIŘÍ ŠEVČÍK