Jarní neporazitelnost trvá. Fotbalisté 1. FC Brno ani v pátém zápase druhé části Gambrinus ligy neodešli ze hřiště se sklopenými hlavami. Na domácí půdě sestřelili Kladno 3:0 a posunuli se na sedmé místo v tabulce. Středoročeši naopak zůstávají poslední, na čtrnácté Slovácko ztrácí čtyři body.

Brňané se můžou právem řadit mezi nejúspěšnější týmy jara, z patnácti možných bodů posbírali třináct, ztratili jen za domácí remízu s Ostravou. „Bohužel jsme zase narazili na mančaft, který teď pravidelně sbírá body a má hodně dobrou formu,“ uznal kvality Brna hostující trenér Martin Hřídel, jehož mužstvo se v posledních kolech střetlo se Spartou, Jabloncem a Plzní.

Po konci zápasu mohl být rád, že Kladno neodjelo s větším debaklem. Gólman Tesař vytahoval celkem třikrát míč ze své sítě. V prvním poločase nejprve díky přesné ráně Rabušice zpoza vápna, na začátku druhé půle po dorážce Dostálka. Skóre upravil pět minut před koncem záložník Kalabiška. „Herně se nám zatím fakt daří. Už to není jen boj jako na podzim, dokážeme si přihrát a vytvořit dostatek šancí na skórování,“ pochvaloval si špílmachr Tomáš Polách, který si připsal asistence u prvních dvou branek.

Rozhovor s Michaelem Rabušicem čtěte ZDE

Svěřenci trenéra Miroslava Beránka mohli kladenským hráčům na cestu přibalit další góly, jenže hostující obránci dokázali překonaného Tesaře na brankové čáře zastoupit. Hned třikrát! Jednou se chytal za hlavu Okleštěk, dokonce dvakrát pak střelec prvního gólu Michael Rabušic. „Škoda, měl jsem zaděláno na hattrick,“ pousmál se dvacetiletý útočník, který se na jaře trefil poprvé.

Přestože si Brňané připsali další tři body do tabulky, velkou spokojeností po zápase nezářili. Hlavně kvůli výkonu v prvním poločase, kdy nechali soupeře hrát a několikrát byli blízko obdrženému gólu. „Kluky jsme upozorňovali, že se Kladno samo neporazí,“ lamentoval trenér Beránek. „Poprvé jsme na jaře vypadly ze hry. Snad jsme si to tentokrát vybrali. Druhá půle už byla o něčem jiném. Vstoupili jsme do ní ve větším klidu a brankou Ríši Dostálka utkání prakticky rozhodli,“ doplnil kouče Polách.

Další zápas brněnští fotbalisté sehrají už v neděli, kdy zavítají na půdu pražské Sparty. „Teď si musíme pořádně odpočinout. Na Letné nás nečeká nic lehkého. Sparťani hrají o titul, my tam nemáme co ztratit,“ prohlásila opora 1. FC Brno.

1. FC Brno – SK Kladno 3:0
Poločas: 1:0. Branky: 27. Rabušic, 46. Dostálek, 85. Kalabiška. Rozhodčí: Paták 3 – Mencl, Dobrovolný. ŽK: Husár – Strnad. Diváci: 2614.
Brno: Bureš 3 – Jílek 3, Huška 3, Trousil 2, Husár 3 – Dostálek 2, Křeček 3, Polách 2 (80. Chlup) – Rabušic 2 (71. Okleštěk), Došek 3, Kalabiška 2 (87. Borák). Trenér: Beránek.
Kladno: Tesař 4 – Mráz 4, Beneš 3, Gross 4, Procházka 3 – Bartoš 3, Holub 4, Strnad 3, Lička 5 (57. Zachariáš 3), Zoubek 3 – Tatanašvili 4 (70. Svoboda). Trenér: Hřídel.