VÝTRŽNOSTI FANOUŠKŮ. Závěr druhého poločasu přátelského utkání mezi Zbrojovkou a Slovanem Bratislava narušily excesy chuligánů obou táborů. K hrací ploše házeli dělbuchy a dýmovnice, pálili sedačky.

Po skončení zápasu vtrhlo přibližně třicet fanoušků přes plot až k hlavní tribuně. „Škoda, že to takhle dopadlo, nejspíš někteří příznivci nezvládli vliv počasí. Použití pyrotechniky mě mrzí, patrně i na exhibiční zápasy budeme používat prohlídky a další systémové věci jako na každé jiné utkání," poznamenal výkonný ředitel brněnského klubu Vlastimil Ostrý.

Rozvášněné příznivce nakonec ze stadionu vytlačili až policejní těžkooděnci. „Policisté zadrželi čtyři fanoušky, jeden z nich kvůli opilosti skončil na záchytné stanici. Incident nyní vyšetřujeme. O nic vážného ale nešlo, nikdo nebyl zraněný," uvedl policejní mluvčí Pavel Šváb.

SLABÁ NÁVŠTĚVA. Nejspíš nikdo nečekal, že na stadion dorazí deset tisíc lidí, ale přibližně dvě tisícovky fandů nejsou důstojná atmosféra pro stoleté oslavy. „Čekal jsem, že jich bude tak aspoň okolo čtyř tisíc, když vyšlo počasí. Za celý den přišly tak tři tisíce fanoušků, přesto považuji oslavy za povedené, především sobotní společenský večer v divadle se vydařil," řekl Ostrý.

Nemyslí si, že klub podcenil propagaci. „Udělali jsme masivní kampaň v médiích, u našich reklamních partnerů, ve školách, při akcích Unie sportovních klubů nebo výstavou v Galerii Vaňkovka. Přece jenom se v regionu sešel souběh několika akcí, navíc vyšlo teplé počasí a lidé zvolili jiné nabídky. Taky jsme na jaře odehráli hodně zápasů doma se zajímavými soupeři, často jsme byli v televizi, lidé už jsou fotbalem možná přesycení," doplnil ředitel klubu.

KONEC ŠVANCARY. Návštěvě nejspíš uškodil také odchod populárního útočníka Petra Švancary, s nímž se vedení na odchodu dohodlo v polovině minulého týdne. „Avizovali jsme však, že Petr nastoupí a lidé mohli utkání vzít jako rozlučku s ním," popsal Ostrý.

CENA LÍSTKŮ. Podle výsledků předprodeje chybovala Zbrojovka v ceně lístků, protože vstupenky za dvě stě korun se neprodávaly. Klub je tak zlevnil o polovinu. „Nejsme v situaci, kdy můžeme veškeré náklady převést jen na klub. Dva až tři tisíce lidí, které na stadion dorazily, vstupným klub podpořily. Vytváříme produkt a fanoušci nám zaplacením vstupného pomáhají," dodal Ostrý.

ČAS UTKÁNÍ. Hlavní zápas začínal až v osm hodin večer, což především některé mimobrněnské fanoušky odrazovalo, aby oslavy na Srbské navštívili. „Chtěli jsme, aby se mezistátní odehrál později než ve čtyři hodiny odpoledne ve třicetistupňovém vedru. Umělé osvětlení mu dodalo větší vážnost," reagoval ředitel.

JMÉNO SOUPEŘE. Ještě před rokem se mluvilo o tom, že ke stoletému výročí se Zbrojovka utká se španělským Atlétikem Madrid. Nakonec z toho byl jen slovenský mistr Slovan Bratislava. Ten dorazil bez svých největších hvězd Kopúnka, Kladrubského nebo Halenára. „Slovan už kvůli nám zahájil o den dřív přípravu a volno dostali jen zahraniční hráči nebo někteří po zranění. Pět šest fotbalistů, kteří hrají v základu, v Brně nastoupilo. Dlouholetým souzněním klubů i fanoušků šlo o dobrého soupeře," obhajoval Ostrý.

Brněnští hráči si i tak oslavy užili. „Čekal jsem víc lidí, ale byl jsem rád za všechny, kteří přišli a udělali parádní atmosféru. Jen mě mrzí ty dýmovnice v závěru," dodal záložník Zbrojovky Pavel Zavadil.