Takže bylo dopředu jasné, že bez trojice Dušan Svoboda, Tomáš Paclík a Michal Prokeš se o kauze jednat nebude?

Přirovnám to k tomu, jako kdyby do řízení na Moravě chtěli mluvit o rozhodčích kluby, kterých se to netýká a hrají jen okresní soutěže.

Zaráží vás, že členové výkonného výboru v Rize nebyli?

Důvod jsem nevěděl. Vím, že se omlouvali, Michal Prokeš pracuje u mládežnických výběrů i s Tomášem Paclíkem, Dušan Svoboda se omlouval předsedovi z osobních důvodů.

Přesunulo se jednání, aby ožehavé téma nebylo tak na očích?

To bych neřekl. Výkonný výbor se přesunul do Rigy kvůli služební cestě předsedy Pelty do Číny, kam letěl s prezidentem Zemanem. Nebylo možné to zařídit jinak, odletěl v úterý odpoledne, na ten den byl původně výkonný výbor naplánovaný.

Chtěl někdo na výkonném výboru kauzu projednávat?

Mluvili jsme o tom, ale vůbec na žádné hlasování nebo něco takového nedošlo.

Jak se tedy situace bude řešit?

Předseda oznámil, že si to bere za své a do příštího výkonného výboru sedmého října přijde s nějakým opatřením, vyslechne si aktéry kauzy.

Kauza Berbr
Před dvěma týdny bývalý fotbalový sudí Libor Kovařík, který byl na mezinárodní listině UEFA, v obsáhlém rozhovoru obvinil místopředsedu výkonného výboru Romana Berbra z nátlaku, zastrašování a šikany arbitrů či delegátů. O předsedkyni komise rozhodčích Dagmar Damkové pak uvedl, že podléhá absolutnímu vlivu svého životního partnera Berbra. Na podporu Libora Kovaříka vystoupil také někdejší brněnský prvoligový arbitr Radek Kocián a nově také bývalý rozhodčí Tomáš Kovařík.

Jaký je váš názor na obvinění, která vznesl Libor Kovařík?

Nejdůležitější je, jak rozhodčí v lize pískají, zda tam jsou problémy na hřišti, nebo ne. A kluby, kterých se to týká, říkají, že necítí výrazné problémy, že se něco nekalého děje. Můžu si o tom myslet cokoli, ale na základě jednoho článku v novinách odvolávat komisi… (odmlčí se)

A co si myslíte?

Nikdy jsem nebyl na semináři ligových rozhodčích, takže nevím. Osobně jsem s Romanem Berbrem neměl nikdy problém.

Může mít Kovařík pravdu?

Neznám ho, viděl jsem ho akorát na hřišti, jak píská. Vím jen to, co jsem si přečetl někde v novinách.

Myslíte, že dojde k odvolání Dagmar Damkové, nebo Romana Berbra?

Místopředsedu Berbra zvolila valná hromada za českou komoru a měl skoro sto procent hlasů, ta jediná jej může odvolat. Výkonný výbor ani předseda k tomu nemají žádnou kompetenci.

Lze svolat mimořádnou valnou hromadu?

Ta má procedurální postup, což chvíli trvá. Řádná volební valná hromada bude podle stanov za rok a půl.

Zato komise rozhodčích je v kompetenci výkonného výboru.

To lze projednávat jen na návrh předsedy Ligového shromáždění, který v Rize nebyl.

Přinejmenším měsíc se tak nebude dít nic?

Předseda Pelta odpověděl, že pro něj by byla obrovská kauza nebo podnět, kdyby došlo k náznaku korupce, nebo se někdo snažil ovlivnit utkání, ale to nikde nezaznělo, ani Libor Kovařík to jednou větou nenapsal. Mluvil akorát o chování a vystupování Romana Berbra vůči rozhodčím na seminářích.

Takže jde pouze o otázku morálky?

Libor Kovařík se vyjadřuje k tomu, že se někdo neumí chovat, s někým si nepadl do oka nebo někdo nesnese způsob jednání. Taky chodím na semináře na Moravu i na kraj, rozhodčím akorát zhodnotím půlrok. Vím, že vždycky je co zlepšovat, chyby budou dělat pořád, když budou pískat lidi. Stejně jako je udělá fotbalista. Jde o to, aby utkání nebylo řízené tendenčně, odstranily se systémové problémy.

Ovlivňuje Berbr předsedkyni Damkovou?

To je spekulace. Jestli se doma o fotbalu baví, ať se baví, když jsou to manželé.

Drží podle vás Pelta ochrannou ruku nad Berbrem?

To si nemyslím.

Každopádně jde o obvinění, která zase špiní český fotbal.

To je špatně. Reprezentace má úspěchy, postoupila na Euro a řeší se tohle. Kdyby nám někdo řekl před začátkem kvalifikace, že dvě kola před koncem postoupíme s Islandem, je pro nás blázen. Výsledkově se nám daří nádherně.