„Mužstvo si moc nevěří, získaný bod nám může do dalších utkání pomoci, namotivuje nás," věřil brněnský kouč Václav Kotal.

Zbrojovka v utkání proti Pražanům ani jednou nevystřelila na branku. Na bodu má velkou zásluhu brněnský gólman Václav Hladký, který zneškodnil dvě velké příležitosti domácího Martina Juhara. „Soupeři jsme nedovolili vystřelit a my si vytvořili tak pět situací, které se dají charakterizovat jako stoprocentní. Jediné, co musím vytknout, je zakončení," povídal po duelu rozladěný domácí kouč Miroslav Koubek.

Když už byl Hladký překonaný, pomohla mu pohotová reakce nejbližšího spoluhráče. V prvním poločase ho zastoupil Roman Fischer, v 76. minutě dorážel do odkryté brněnské branky střídající David Škutka, ale jeho slabou střelu vykopl na brankové čáře Petr Buchta.

Ten přitom k utkání ani neměl nastoupit, na poslední chvíli nahradil na kraji obrany Muamera Avdiče, který se zranil při rozcvičce. „Potřebujeme větší koncentraci a klid, ke gólu nám chybí jeden krok," mrzelo slávistického Juhara, který měl v utkání nejvíc šancí.

Čtrnáctiměsíční čekání Zbrojovky na ligové vítězství na hřišti soupeře trvá i nadále. Brňané ale získali aspoň druhý venkovní bod v sezoně. „Rádi bychom si vytvořili víc šancí, ale na hřištích soupeře se nám herně moc nedařilo. Proto jsem rád, že jsme bod i se štěstím získali," připustil Kotal.

Těšit jej může i druhý zápas v řadě bez obdrženého gólu. Gólman Hladký si pro míč do sítě nesáhl už 203 minut. „Věděli jsme, že nás čeká velmi těžké utkání. Slavia je v podobné situaci jako my, nedal se očekávat nádherný fotbal. Duel to splnil, byl to spíš boj. Déšť znemožňoval kombinaci," podotkl Kotal.

Směrem dopředu ukázali hosté málo. Snažil se především Jiří Skalák, ale neuspěl se střelou z úvodu zápasu a spoluhráči nezužitkovali ani jeden z několika jeho slibných centrů.

V příštím kole přivítá Zbrojovka už v pátek mistrovskou Plzeň. „Bodem jsme naši pozici trochu vylepšili. I s Plzní se bude začínat za bezbrankového stavu," vyhlížel brněnský stratég prestižní souboj.

Slavia Praha – Zbrojovka Brno 0:0

14. kolo první fotbalové ligy:

Rozhodčí: Příhoda – Moláček, Urban. ŽK: Gecov – Pašek, Lutonský. Diváci: 4407.

Sestavy:

Slavia: Rakovan – Dostál, Škoda, Petrák, Neves – Gecov, Lička – Prošek (46. Koreš), Kisel (69. Škutka), Nitrianský – Juhar. Trenér: Koubek.

Brno: Hladký – Buchta, Košťál, Pernica – Janotka, Zavadil, Fischer, Lutonský (90. Glaser) – Pašek (66. Markovič), Kroupa (83. Husár), Skalák. Trenér: Kotal.