Benefice tragicky zesnulého fotbalisty, jehož život vyhasl v roce 2009 při nehodě na dálnici D1, získává pevné místo ve fotbalovém kalendáři. Letošní ročník je už čtvrtý v pořadí. „Jsem rád, že se sejdeme a na Petra vzpomeneme. Jen je škoda, že většině klubů už začala příprava a někteří kluci se neobjeví," říká bývalý útočník Zbrojovky a dlouholetý Kocmanův kamarád Pavel Holomek.

Celodenní memoriál startuje už v devět hodin ráno turnajem fotbalových přípravek, uskuteční se také klání futsalistů, hlavní utkání startuje ve čtyři hodiny odpoledne a střetne se v něm domácí výběr proti výběru bývalých Kocmanových spoluhráčů.

V něm se představí Petr Švancara, Richard Dostálek, Martin Zbončák či Patrik Siegl. Domácí celek povede právě Patrik Holomek. „Ale kvůli zranění hrát nebudu, takže tým povedu z lavičky. Naberu nějakou trenérskou praxi," směje se.

Objeví se i početná družina ze Slovácka. „Vracejí se ze soustředění, takže nám klub vyšel vstříc a přijedou Libor Došek nebo Jan Trousil," prozrazuje další jména Patrik Holomek.

Všichni přijedou s cílem připomenout si Kocmanovu památku. „Vyrůstali jsme spolu. Petr byl kamarádský a poctivý kluk. Taky fotbalový fanatik. V kabině tmelil partu, měl strašně rád zábavu, což znamenalo, že jsme spolu trávili čas i mimo fotbal, vyrazili jsme na karty nebo rybařit," vzpomíná Pavel Holomek.

Fanoušci si Kocmana pamatují především ze hřiště. „Vynikal fyzickou kondicí. Jeho devizou byly centry z pravé strany, která mu patřila. Hrával pod všemi trenéry," popisuje Pavel Holomek.

Výtěžek ze vstupného opět poputuje dětem zesnulého fotbalisty. „Minule jsme vybrali šest až sedm tisíc korun. Věnujeme i naši klubovou kasu na pokuty, je v ní asi tři a půl tisíce," doplňuje Patrik Holomek. Vstupenka na memoriál stojí třicet korun.

Petr Kocman

Narodil se 1. srpna 1970 v Brně. Za fotbalovou Zbrojovku nastupoval od osmi let a v klubu strávil jako hráč a poté manažer mládeže skoro třicet let. V prvním týmu brněnského klubu debutoval v roce 1988 a odehrál za něj v nejvyšší soutěži 170 utkání, v nichž vstřelil sedm branek. V evropských pohárech si připsal jedenáct startů. V prosinci 2009 tragicky zahynul na dálnici D1 u Domašova, kde jej sestřelil kamion.