Za poslední měsíc se mu život takřka obrátil naruby. Ještě na začátku září hrál útočník Michal Škoda druhou fotbalovou ligu za Bohemians Praha. Pak si jej vyžádala brněnská Zbrojovka a při svém prvoligovém debutu vstřelil vytáhlý forvard dvě branky Jihlavě.

V dalším kole viděl červenou kartu a v úterý prožíval narození prvního dítěte – syna Michala. „Přijel jsem za ním do Prahy pouze na tři hodiny, pak jsem se hned vracel do Brna. Na oslavy nebyl čas, doufám, že k nim bude hromadně důvod po Ostravě," doufá čtyřiadvacetiletý Škoda před sobotním duelem na hřišti Baníku.

Tam Zbrojovku i její fanoušky čeká tradiční a sledovaná konfrontace. Zažil jste v kariéře podobný duel?

Právě že ne, bude to pro mě nové. Trenér nám u videa říkal, že fanoušci dokáží domácí mužstvo strhnout, nesmíme podlehnout tlaku. Na zápas se těším, chceme uspět, abychom mohli body oslavit společně s narozením mého syna.

Baník se krčí na poslední příčce tabulky, každý souboj už pro něj je existenční…

Proto očekávám spíš duel o bojovnosti než fotbalovosti. Pro Baník je to strašně důležitý zápas, bojuje o záchranu. Ovšem my jedeme do Ostravy vyhrát, nic jim zadarmo nedáme.

V prvních dvou duelech za Zbrojovku jste vstřelil dvě branky, pak přišla červená karta a reprezentační pauza. Cítíte před Ostravou očekávání fanoušků?

Ze začátku jsem byl v pohodě, ale jak jsem nehrál, menší tlak na sobě teď cítím, abych něco předvedl. Aby lidi neříkali, že dva zápasy byly pouze náhoda. Doufám, že se mi utkání povede. Minulý týden jsem ulehl doma s horečkami, ale na zápas jsem připravený.

Dvě utkání jste v útoku odehrál s Petrem Švancarou, jehož do konce podzimu vyřadila poraněná záda. S kým naskočíte v Ostravě?

Předpokládám, že se mnou nastoupí Milan Halaška, budeme zase hrát na dva útočníky. Doufám, že nám to bude klapat, i když Švanci samozřejmě schází, je to zkušený fotbalista. Bude to bez něj těžší.

Petr Švancara má jako pokladník aspoň čas si vás zkasírovat. Nejdřív dvě branky, pak červená karta, teď syn…

Zatím jsem nic nedával, protože jsem ještě nedostal výplatu, ale říkal mi, že se za ním mám zastavit, až přijde. Mám toho docela dost, zápisné je nejvyšší, pak další věci. Ještě nevím, co se dává za narození dítěte, jestli občerstvení, nebo něco jiného…

Fotbalový útočník brněnské Zbrojovky Michal Škoda.Hrozí vám nějaký příspěvek do kasy i v Ostravě?

Jedině snad hattrick, jinak jsem všechny možnosti vyčerpal. (úsměv)

Přesunu do Zbrojovky kvůli tomu však nelitujete, že?

Doteď jsem z toho nadšený, měl jsem velkou radost, že to šlo tak rychle. Přál jsem si hrát ligu a jsem strašně rád, že mi Brno dalo možnost. Budu se klubu v každém zápas snažit důvěru splácet.

Váš bratr Milan nastupuje v útoku Slavie. Co říkal na váš debut v první lize?

Volali jsme si a gratuloval mi. Měl radost, že se mi konečně povedlo dostat se do ligy. Říkal, že má ostudu, když jsem hned v prvním zápase dal dva góly, zatímco on má na podzim jen jeden. Ale prý mě ještě dožene. (úsměv)