Zbrojovko, všechno nejlepší! Ať žije Brno! Hesla, která provolávaly přibližně dvě tisícovky fanoušků, kteří v neděli přišli na stadion v Srbské ulici oslavit sto let od založení brněnského klubu.

Jenže oslavy poznamenaly excesy hloučku domácích a bratislavských fotbalových chuligánů ve druhém poločase přátelského utkání Zbrojovky se Slovanem Bratislava. Spustili salvu dělbuchů a jejich sektor zahalil kouř z dýmovnic. Do toho provolávali nacistická hesla a zapálili několik sedaček. Na neukázněné příznivce demonstrativně vystřelili z vodního děla hasiči.

Jinak se celodenní program, který zakončil ohňostroj, nesl v poklidném duchu. Až moc, protože důstojným oslavám scházela pořádná kulisa. „Mrzí mě, že nepřišlo víc lidí," posteskl si bývalý brněnský fotbalista Patrik Siegl, který nastoupil za výběr Zbrojovky proti hokejistům Komety. Společně s Josefem Hronem, Janem Marošim, Petrem Maléřem či Petrem Křivánkem vyhráli 5:2.

Po exhibici přišel na řadu jeden z vrcholů oslav. Deník Rovnost oznámil výsledky ankety Zbrojovák století Rovnosti, v němž čtenáři a odborná porota vybírala nejlepšího fotbalistu brněnské historie. „Odmalička jsem chodil na fotbal a jsem rád, že jsme se podíleli na takové anketě. Těší mě, že hlasovalo velké množství lidí," uvedl šéfredaktor Brněnského deníku Rovnost Tomáš Svoboda.

Anketu s výsledky a všechny Zbrojováky století najdete ZDE

Dojatý vítěz

S jasnou převahou víc než třetiny obdržených hlasů zvítězil legendární útočník mistrovského týmu z roku 1978 Karel Kroupa. „Toto je pro mě asi největší ocenění kariéry," neskrýval dojetí bývalý reprezentant.

Na začátku večerního přátelského zápasu Zbrojovky se Slovanem Bratislava roztáhli fanoušci na nekryté tribuně obří choreo a pak už tleskali především jednomu muži. Ve čtyřicáté minutě jim při svém střídání nejspíš naposledy v brněnském dresu zamával Petr Švancara, který nastoupil s kapitánskou páskou.

Minulý týden se s vedením klubu dohodl na odchodu. „Odcházím z města, kde bydlím, mám děcka, nicméně to beru sportovně. Emoce jsou smutné, je mi to líto, ale čeká na mě další výzva. Třeba se do Brna vrátím počtvrté, popáté, když jsem se vrátil třikrát," poznamenal Švancara.

Své další angažmá neodtajnil, ale pravděpodobně se jeví jeho odchod do Příbrami. „Přiznám se, že mě oslovila hodně sympaticky, z jednání jsem nadšený, ale jestli jdu do Příbrami, neřeknu," dodal.

Přátelský duel vyhrála Zbrojovka 3:1, která otočila duel brankami Škody, Mezlíka a Přerovského. 

Brankář Němec? Za pivo a párek nechytám, upozorňuje

Z hokejových stadionů jsou zvyklí na led a především zimu. V nedělním téměř třicetistupňovém vedru se proto hráči Komety cítili spíš jako v sauně, než při zápase.

Útočník Vojtěch Němec si proto v exhibičním utkání proti legendám fotbalového klubu při oslavách sto let existence brněnské Zbrojovky chytře stoupl do brány. „Když jsem byl mladší, chytal jsem za fotbalové mládežníky. A navíc, kdo by chtěl běhat v takovém vedru? Takticky jsem se proto uklidil," směje se.

I když se předvedl i několika skvělými zákroky, za svá záda přesto pustil pět tref soupeře. „Zápas jsem spíš odstál. Něco mě trefilo, ale to je tak vše. Na protivnících bylo vidět, že fotbal mají stále v noze. Výsledek odpovídá našim kvalitám," komentuje porážku 2:5.

Případní zájemci z některého jihomoravského fotbalového klubu o Němcovy služby coby brankáře ale nebudou mít situaci jednoduchou. Kvůli ceně. „Ještě když jsem hrával v Havlíčkově Brodě, stalo se mi, že mě chtěli do každé vesnice. Za pivo a párek jsem odmítl hrát a víc mi nedali, takže jsem nabídky odmítl," vtipkuje. (atl)