Karneval ve dvanácti brazilských městech přinesl i převratné novinky. Až letos se FIFA rozhodla pro výraznější zavedení technologií, konkrétně systém brankových kamer a spreje pro značení vzdáleností zdi od míče. „Ohromně to hru zrychlilo. Ubyly dohady, nepadaly kvůli tomu žluté karty," potěšil jednoduchý nápad bývalého kouče Znojma a nyní Olomouce Leoše Kalvodu.

Výrazně složitější hlídací kamerový systém na brankové čáře bývalí skvělí hráči ocenili taky. „Zcela určitě je na místě. I když tolikrát využitý nebyl," přemýšlel Zbrojovák století Karel Kroupa.

Jedním z hlavních znaků letošního šampionátu byly ztráty tradičních rolí. Velmoci typu Itálie, Španělska nebo Portugalska propadly. „Ale třeba u Anglie mě konec ve skupině nepřekvapil," podotkl Kroupa.

Místo osvědčených zemí povstaly celky, od kterých skvělou podívanou nikdo moc nečekal. „Týmy jako Alžírsko nebo Chile hrály fotbal v obrovském tempu, které se mi moc líbilo," liboval si někdejší snajpr Zbrojovky a vídeňského Rapidu René Wagner.

Domácí „kanárci" skončili bez medaile a oprávněně se na ně snesla kritika ze všech stran. Přidali se i Jihomoravané. „Chyběl mi lepší výběr hráčů. Čekal jsem trochu víc mladší krve v týmu než sázku na osvědčené, ale staré hráče," poznamenal Kalvoda.

Negativní emoce

Podle Wagnera Brazilce nezradila kvalita, ale psychika. „Pořád brečeli. Nesoustředili se na hru, ale na emoce," viděl Wagner nevýhodu domácího prostředí.

Podle bývalého reprezentačního kouče Pešiceho šampionát ukázal, jakým se bude fotbal ubírat směrem. „Je vidět, že ten klasický španělský způsob hry pomalu mizí. Nechci říct, že jejich hra je špatná, uplatní se jako mezihra, ale budou muset přidat více přímočarosti ve finální fázi," uvedl držitel mistrovského titulu se Zbrojovkou z roku 1978.

Příkladem přímočarosti byli hlavně Chilané, ale také třeba Kostarika. „Tomu týmu Čechoslováci v Itálii 1990 nastříleli pět gólů, Tomáš Skuhravý dával hattrick. A teď? Jen to dokazuje, jak moc se reprezentační fotbal neustále vyrovnává. Tyto země potřebují jen víc taktiky a disciplíny," doplnil Kalvoda.